Vprašljiva higiena

Največ umazanije je na tipkovnici in miški

Z.F.
28. 8. 2020, 06.58
Deli članek:

Kdaj ste nazadnje očistili svoje delovno mesto, pisarno oziroma svojo delovno sobo? Načeloma gre za prostore, v katerih preživimo ogromno časa, a higiena v njih je velikokrat močno vprašljiva.

Dreamstime
Tipkovnica je raj za razrast bakterij, saj se v skritih kotičkih skrivajo prah, lasje, koščki hrane …

Dobro in pomembno je, da se v svojem delovnem okolju, naj je to doma ali v službi, počutimo dobro. Če je vaše delo sedeče narave, večino delovnega dneva preživite za računalnikom, tam tudi obedujete ter uživate ob kavi, potem je to tudi odlično mesto za razvoj številnih bakterij in kopičenje nečistoč. Kdaj ste nazadnje očistili podlogo za računalniško miško, ekran, miško in tipkovnico? Kaj vse se skriva v vaših predalih? So na mizi še ostanki včerajšnje malice?

Podloga za računalniško miško

Podloga za računalniško miško spada med tiste stvari v hiši oziroma službi, ki so le redkokdaj očiščene, a se na njih nabirajo številne bakterije, med njimi tudi nekatere nevarne. Strokovnjaki zato priporočajo, da se podloga za miško očisti vsaj enkrat tedensko. Če je ta platnena, boste za čiščenje potrebovali detergent za pomivanje posode, krtačko in krpo. Podlago najprej položite v škaf z vročo vodo, v katero ste dodali detergent. Dobro zmočeno podlago nato podrgnite s krtačko in presenečeni boste, koliko umazanije boste izprali. Podlogo nato dobro obrišite in osušite s krpo ter postavite na sonce, da se povsem posuši. Če je vaša podlaga iz plastičnih materialov, jo popršite z mešanico detergenta in kisa, pustite delovati 15 minut, nato pa dobro podrgnite.

Čiščenje tipkovnice

Računalniška tipkovnica je raj za bakterije, saj ima veliko težko dostopnih mest, hkrati pa je neprestano v stiku z našimi rokami, od koder bakterije nenehno prehajajo. V skritih kotičkih tipkovnice se pogosto zataknejo prah, lasje, koščki hrane in druga umazanija. Tipkovnico za začetek obrnite narobe in jo pretresite, presenečeni boste, kaj vse se skriva v njej. Nato si pomagajte s staro zobno ščetko, ki bo pomagala doseči tudi najožje prostorčke med tipkami. Če imate možnost, nato še s stisnjenim zrakom spihajte vse težko dostopne dele, lahko pa si pomagate s sesalnikom. Tipke nato očistite z vlažno krpo, ki ste jo pomočili v mešanico tople vode, detergenta in kisa.