Zadeva »Biograd na morju« še vedno brez epiloga na sodiščih

Hrvati čez slovensko nepremičnino ob morju zgradili cesto, pločnik …

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
28. 8. 2020, 06.40
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 08.18
Deli članek:

Ta teden je bil na sodišču v Zadru razpisan narok za obravnavo zaradi ureditve lastništva nepremičnin 16 spodnjepodravskih občin v Biogradu na morju. Hrvaška stran jim je na elitni lokaciji dobesedno odtujila okrog 1500 kvadratnih metrov velik del zemljišča, po katerem zdaj potekata novo urejena cesta in pločnik. Posledično se je seveda znižala vrednost nepremičnine, ki je potencialni kupec – kljub vplačanemu predujmu – po tem posegu po prej dogovorjeni ceni (razumljivo) ni bil več pripravljen kupiti.

čg
Del zemljišča sta 16 občinam Spodnjega Podravja občina Biograd na morju in Republika Hrvaška odtujili. Sodišče v tem ne vidi nič spornega, češ da gre za javni interes.
Potem ko je občina Biograd na morju čez zemljišče v lasti 16 občin Spodnjega Podravja naredila cesto, se ji je kot javno dobro dovolila vknjižba lastništva. Zaradi tega je podjetje 2E vložilo tožbo. Odločitev sodišča je bila v korist biograjske občine, na kar so se pritožili. A deset let pozneje, jeseni 2018, je bila njihova pritožba v celoti zavrnjena, kar pomeni, da je vknjižena lastniška pravica ostala nespremenjena.

Več let trajajoča agonija okrog urejanja lastništva nepremičnin 16 občin Spodnjega Podravja v Biogradu na morju še ni zaključena. Čeprav gre za parcele in stavbo (sicer podirajočo) na elitni lokaciji, tik ob marini, ta zaradi posega občine Biograd na morju in Republike Hrvaške ni več vredna toliko kot v času vplačila are. Brez soglasja lastnikov sta namreč hrvaška država in občina uredili pločnik in cesto, zaradi česar so se predstavniki podjetja, ki je nameravalo zemljišče kupiti in zanj vplačalo predujem, odločili za tožbo. A pričakovano so hrvaška sodišča jeseni 2018 razsodila v prid Hrvaški; da je bil tak postopek zakonit. Občine Spodnjega Podravja, ki so še vedno lastnice nepremičnin, kljub vsemu temu niso vrgle puške v koruzo. Vložena je bila nova tožba, obravnava bo naslednji teden. 

Županja redno v stiku s potencialnimi kupci

Na vprašanje o tem, kaj se dogaja s predmetno nepremičnino in v kateri fazi so dogovori s potencialnim kupcem, so iz ptujske občine odgovorili: »Županja Nuška Gajšek se je že večkrat sestala s predstavniki podjetja 2E, d. o. o., iz Varaždina v zvezi z dokončno premoženjskopravno ureditvijo nepremičnin v Biogradu na morju. Najprej je treba urediti vpise lastništva v zemljiško knjigo. Pogoj za to je vložitev predloga za izbris zaznamb pri predmetnih nepremičninah. V zvezi z navedenimi postopki je potekal narok za obravnavo 25. avgusta 2020 v Zadru, 29. septembra 2020 pa bo v Biogradu na morju, ki se ga bodo v imenu občin naslednic občine Ptuj udeležili pooblaščeni odvetniki. Šele ko bodo ti postopki končani, se bo lahko pristopilo k nadaljevanju urejanja razmerij.«

Predujem vzela ptujska občina

Vprašanje, ki je trenutno zelo pomembno, je, ali je kupec pod novimi pogoji sploh še pripravljen kupiti parcelo oziroma ali mu bo treba vrniti aro z obrestmi vred. Če odločitev sodišča ostane nespremenjena, je najverjetnejša opcija nova cenitev, ki bi upoštevala, da je zemljišče s cesto ločeno na dva dela. Bi pa to seveda pomenilo manjši izkupiček. Varaždinsko podjetje Patting (danes 2E) je leta 2008 vplačalo aro v višini 311.000 evrov, celotna kupnina pa naj bi znašala 1,1 milijona evrov. A do izplačila preostanka kupnine v vmesnem času ni prišlo prav zato, ker slovenska stran zaradi spremenjenih razmer ni mogla izpolniti pogodbenih obveznosti. Na podrobnejša vprašanja o tem, ali tečejo na vplačan predujem tudi obresti in kakšen znesek bodo občine Spodnjega Podravja v primeru, da bo investitor to zahteval, morale vrniti, na MO Ptuj niso odgovorili.

Ptujska občina sicer omenjenega predujma leta 2008 ni razdelila med vse občine solastnice premoženja, saj da čakajo na dokončno izpeljavo posla.

Hrvati odtujili 1500 kvadratnih metrov površine zemljišča, ki je bilo v lasti slovenskih občin

Č.G.
Ključni problem predstavlja dejstvo, da vse parcele, ki naj bi bile v lasti občin Spodnjega Podravja, po novem zemljiškoknjižnem izpisku niso več njihova last.

Ključni problem pa predstavlja dejstvo, da vse parcele, ki naj bi bile v lasti občin Spodnjega Podravja, po novem zemljiškoknjižnem izpisku niso več njihova last. Kupec naj bi kupil po pogodbi 4894 kvadratnih metrov površine, po uzurpaciji pa je od šestih parcel ostalo le še 3363 kvadratnih metrov. Na delu parcel se je namreč vknjižila država Hrvaška in Zadarska županija. Uredili so cesto, pločnik in objekt v marini. Problem je toliko večji, ker je Hrvaška leta 2011 sprejela zakon, po katerem ceste ne morejo biti predmet zasebne lastnine. Na zemljišču, ki je v lasti 16 občin, je nekoč stal počitniški dom, danes so to le še ruševine ob marini, v neposredni bližini centra mesta. Občina Ptuj ima letno okrog 3000 evrov stroškov samo z vzdrževanjem objekta.

V vsakem primeru bo potrebna nova cenitev čistega deleža po novih izpiskih, čemur bo bržkone sledila prodaja zemljišča po nižji ceni. Na omenjeni nepremičnini je investitor nameraval graditi turistične kapacitete.