Zanimivosti

Kaj je glavni trik za dober burger?

Oglasno Sporočilo
23. 7. 2020, 13.00
Posodobljeno: 23. 7. 2020, 14.06
Deli članek:

Ena izmed prvih poletnih asociacij je poleg morja, sonca in brezskrbnih dni – prav gotovo žar! Vsi si radi privoščimo izvrstne dobrote z žara, takšne, da se nam cedijo sline že samo ob omamno dišečem vonju svežih sestavin najvišje kakovosti. Med najbolj priljubljenimi jedmi je burger. Ampak kako poskrbeti, da bo res izvrsten? Tukaj je glavni trik.

Pri pripravi vrhunskega burgerja je najbolj pomembno to, da poskrbimo za sveže, kvalitetne sestavine, ki jih moramo znati pripraviti na pravi način.


Dober burger je lahko le iz zorjenega mesa

Skrivnost zares dobrega mesa je ravno v zorenju. Tako lahko dosežemo, da je meso mehko, izredno okusno (tudi brez soljenja in dodajanja drugih začimb in začimbnih mešanic), hkrati pa ga lahko spečemo do prave mere v zgolj nekaj minutah. Zorenje mesa je postopek, ki se dogaja v mesu čisto naravno. To je encimski proces, razgradnja mišičnega sladkorja ali glikogena, ki se razgradi do mlečne kisline, s čimer se zmanjša tudi kislost mesa. Ta mlečna kislina pozneje pripomore k razgradnji mesnih beljakovin, deluje pa tudi kot neke vrste konzervans in preprečuje bakteriološki kvar mesa.


Zato je še posebej pomembno, da izberete kakovostno meso, ki je bilo zorjeno na pravi način – ob pravih pogojih. Kakovostno zorjeno meso lahko najdete v 82 trgovinah Tuš ter v spletnem supermarketu hitrinakup.com. Tuševi mesarji za zorjeni burger izberejo najboljše kose mesa iz 100 % slovenske govedine, ki zorijo v Tuševih mesnicah. Kombinacija vrhunskih kosov govedine in postopka zorjenja poskrbi, da je Tušev zorjeni burger res odličnega okusa. Burger je tako brez aditivov, med pripravo namreč mesarji uporabljajo izključno sol.

Hit letošnjega poletja: Tušev TOP burger iz zorjenega mesa

Primeren kos zorjene govedine iz Tuša pred pripravo ogrejemo na sobno temperaturo, mesa pred pečenjem ne tolčemo in ne solimo. Posoda, žar plošča, rešetka ali ponev morajo biti pred pečenjem primerno vroči (košček mesa v tridesetih sekundah lepo porjavi). Za zelo surove zrezke, debele tri centimetre, pečemo zrezek na vsaki strani od tri do štiri minute, srednje surovo pečenega na vsaki strani od pet do šest minut, srednje pečenega od šest do osem minut, prepečenega deset minut. Po želji solimo, ko je zrezek pečen, a največkrat ni treba. Uporabimo solni cvet, lahko pa zeliščno sol – to je sol z rožmarinom, šetrajem, baziliko in sledovi pehtrana.

Nato popolno pečen kos mesa postavimo med dve polovici bombetke, po želji dodamo različne kose zelenjave: rezine paradižnika, kisle kumarice, čebulo, list zelene solate, lahko dodamo tudi pečeno papriko, bučke – skratka vse, kar imamo radi. Za piko na i poskrbi še BBQ omaka, rezina sira in francoski krompirček za prilogo.