Zanimivosti

Ljubek prenosnik, ki je končno našel pot do Slovenije

Oglasno sporočilo
21. 7. 2020, 10.52
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 11.02
Deli članek:

Čeprav jih Huawei ne izdeluje dolgo, velja MateBook X Pro za enega boljših tankih prenosnikov. Kot prejšnje različice ima tudi letošnja odličen 35-centimetrski (13,9-palčni) zaslon razmerja 3:2 in ozkimi robovi, tanko kovinsko ohišje in eno boljših tipkovnic med prenosniki tega razreda, ki smo jo kadarkoli preizkusili.

Huawei
Prenosnik MateBook X Pro

S težo 1,33 kilograma in debelino 14,6 milimetra sicer na sodi med najlažje in najtanjše, pa vendarle omogoča odlično udobje mobilne uporabe. Delno tudi zaradi kakovostnega kovinskega ohišja, ki se ne zvija po nobeni osi, ne glede kako ga primete. Podrobnosti so lepo izdelane, zaobljeni robovi pa imajo tako estetsko kot uporabno funkcijo – lepo zdrsne v zaščitno torbico, ki je skoraj nujna glede na dejstvo, da morebitne praske običajno skazijo lepo spolirano sivo ohišje. Saj ne, da bi bilo kaj bolj občutljivo kot ohišja drugih prenosnikov.

Priključki

Slaba plat tankosti je malo prostora za priključke. MateBook X Pro pa ima kljub temu en običajen in dva priključka USB C, poleg kombiniranega priključka za slušalke in mikrofon. Še en priključek USB tipa A je na napajalniku, kjer najdete tudi priključka VGA in HDMI, preko katerih lahko prenosnik priključite na zunanji monitor, kar je poleg Bluetooth tipkovnice in miške uporabno zlasti za delo od doma. Za hitri dostop do interneta pa poskrbi vmesnik Wi-Fi 6.

Huawei
Prenosnik MateBook X Pro

Delo

Tečaj prenosnika ne omogoča odpiranja za 180 ali celo 360 stopinj, nudi pa ravno pravšnji odpor, da ga je mogoče z eno samo roko odpreti in razpreti v za delo običajno obliko. Predvsem pa smo bili navdušeni nad tipkovnico. Tipke so osvetljene, pri čemer lahko osvetlitev prilagajate na eno od treh ravni. Tipke so tudi ravno prav velike ter nudijo dovolj hoda in odpora na pritisk, da tudi med hitrim tipkanjem ne storite preveč napak. Ker na zgornjem robu zaslona ni prostora za kamero, je ta v tipki na sredini funkcijskega niza. Dobra plat tega je višja stopnja varovanja zasebnosti, saj je skrita v ohišju, ko je ne potrebujete, a je slaba stran perspektiva od spodaj, kar ni najbolj primerno za video klepetanje. Čeprav vgradnja dokazuje, da Huawei zna razmišljati izven običajnih okvirjev, pa bi si vseeno želeli, da bi kamero ločljivosti 720p premaknili nad zaslon. Ker ni infrardeče kamere, postavitev spletne pa ni združljiva s funkcijo Windows Hello, je edini biometrični način tipalo prstnega odtisa v tipki za vklop, ki solidno opravlja svoje poslanstvo. Pod tipkovnico je dobro odzivna sledilna ploščica, ki deluje tudi kot tipka in prepozna prstne kretnje. Ker je točno na sredini prenosnika, je levo in desno od nje prazna površina, na katero med tipkanjem lahko naslonite dlani, s tem pa se je nikdar po nesreči ne dotaknete.

Huawei
Prenosnik MateBook X Pro

Zaslon

Zaslonska tehnologija IPS zagotavlja odlične vidne kote, barvno reprodukcijo skoraj 100 % obsega sRGB, prav tako pa je posebna tudi ločljivost 3000 x 2000 slikovnih pik. Zaslonsko razmerje, ki ga opisuje, je primernejše za pisarniške dokumente, saj je po višini na zaslonu viden večji del dokumenta kot pri bolj običajnem razmerju 16:9 (ali 16:10), zaradi širših črnih robov pa se slabše izkaže med gledanjem filmov. Solidna je tudi svetilnost 450 nits, ki obeta tudi možnost uporabe na prostem, kjer pa vas lahko motijo odboji z zaslona. Rešitev težave je iskanje položaja, kjer so najmanj moteči, je pa to še ena stvar, ki jo bo moral Huawei v prihodnjih modelih izboljšati.

Huawei
Prenosnik MateBook X Pro

Procesor

Čeprav je na voljo tudi različica s procesorjem Intel i5, prenosniku bolj pristaja i7 desete generacije. Skupaj z grafično kartico Nvidia GeForce MX 250, 16 GB RAMa in 1 TB pomnilnika je več kot dovolj za večino pisarniških nalog, sočasno uporabo več programov in igranje iger v njihovih osnovnih grafičnih nastavitvah. Med urejanjem videa razločljivosti 4K pa mu že malce zmanjka sape. V tem primeru se tudi bolj segreje in se prižge ventilator, ki se sicer zažene bolj redko. Tiho delovanje je naslednja odlika prenosnika. Zadnja pa je baterija, ki brez težav zdrži najmanj 8 ur brskanja po spletu in običajnih pisarniških opravil, poraba pa je večja med gledanjem video posnetkov ali na primer urejanju fotografij. Ampak tudi v tem primeru izkazuje odlično avtonomijo rabe.

Huawei
Prenosnik MateBook X Pro

Programska oprema

Na prenosniku MateBook X Pro poleg operacijskega sistema Windows 10 Pro ni nepotrebnih oziroma neželenih programov. Edini program, ki ga boste na njem našli, je PC Manager, Huaweiev program za upravljanje z računalnikom, ki skrbi za gonilnike na preprost in prijazen način. Potrebujete pa ga tudi za povezavo prenosnika s pametnimi telefoni, ki podpirajo tehnologijo Huawei Share. Telefon približate nalepki za oznako te tehnologije, saj je tam antena NFC-ja, nato pa dovolite povezavo. Že v naslednjem trenutku boste na zaslonu prenosnika videli zaslon telefona in možnosti upravljanja. To je tudi izredno močno orodje za prenos datotek in arhiviranje podatkov, ki pa deluje le v povezavi z novimi Huaweivemi telefoni Honor.