BZZZZZZ

Naravne rešitve zoper nadležne krvosese

Z.F.
11. 7. 2020, 09.59
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 16.03
Deli članek:

Končno pravo, vroče poletje in čas, ko večere preživljamo zunaj, da vsaj malo ohladimo razgreta telesa. A tudi to ima svojo ceno, saj nas kmalu zavohajo komarji. Kako se jih znebiti?

Dreamstime
Repelente lahko uporabljajo tudi nosečnice in otroci, starejši od dveh let.

Seveda je najbolj elegantna in enostavna rešitev repelent, ki ga zgolj popršimo po telesu in se za nekaj ur rešimo nadležnih ter lačnih predstavnic komarjev, a žal je resnica takšna, da so repelenti sestavljeni iz različnih kemičnih spojin, ki si jih vtiramo v kožo in lahko imajo precej neugoden vpliv na zdravje. V nadaljevanju vam zato ponujamo nekaj naravnih repelentov, ki jih lahko pripravite sami, prav tako pa nekaj rešitev, ki bodo pripomogle, da se krvosesi ne bodo takoj zapodili v vas. 

Namizni ventilatorji

PRŠILO PROTI KOMARJEM

Potrebujete posodico z razpršilko, eno žlico kisa in 70 kapljic eteričnega olja citronele. Kis in eterično olje zmešajte s 100 mililitri vode in dobro premešajte ter popršite po koži ali oblačilih. Poudarek: Komarji vas bodo manj napadali, če boste oblekli svetla oblačila, saj temnejša zadržijo več toplote, komarji pa temnejše barve lažje zaznajo.

Nedavna raziskava, ki so jo izvedli v Virginiji, je pokazala, da je najbolj učinkovit način, kako se znebiti komarjev v poletnih večerih, da na mizo postavite ventilatorje in jih vključite na najvišjo stopnjo. Ti bodo komarjem onemogočili pot do vas oziroma vašega omizja, saj so ob močnih sunkih vetra precej nemočni in se ne morejo boriti zoper njih.

Lahkotna in svetla oblačila

Sicer staro pravilo, ki še vedno velja. Poleti se ogrnite v lahkotnejša oblačila svetlejših odtenkov. To naj bi pripomoglo tudi k temu, da bi nas komarji manj napadali. Dobro je, da zaščitite čim več kože, zato strokovnjaki svetujejo, da zoper komarje oblečete dolge rokave in dolge hlače, material pa naj bo lan ali svetel bombaž. Po rezultatih raziskave naj bi bili komarji namreč bolj naklonjeni temnejšim odtenkom, ki zadržijo več toplote.

Naravni repelent

Preizkusite naravni repelent, ki ga lahko pripravite sami. Ne gre za znanost in čisto zares pomaga. Potrebujete 20 kapljic eteričnega olja bazilike, 30 kapljic eteričnega olja limonske trave ali citronele, 10 kapljic eteričnega olja evkaliptusa in 100 mililitrov mandljevega olja. Eterična olja previdno nakapljamo v stekleničko, kamor smo že predhodno nalili olje. Dobro premešamo in v tankem sloju nanesemo na kožo. Če se bojite alergijske reakcije, repelent najprej preizkusite na notranji strani dlani ali za ušesom.