Za rast vrtne trave je stalna vlaga nujno potrebna, vendar voda v tleh ne sme zastajati. Še posebej v suhem poletju, ko ni dovolj padavin, moramo poskrbeti za zalivanje in namakanje. Rahlo zalivanje vsak večer spodbuja plitvo rast korenin, kar pripelje do propada rastlin v vročem poletnem času, hkrati pa se na stalno mokri travi hitro pojavijo glivične bolezni. Bolje je zalivati enkrat na teden ali še redkeje, vendar takrat dovolj, da se tla namočijo do globine približno 15 centimetrov. Tako se bodo korenine razvile in razrasle v nižje talne plasti. Takšna trava je potem sama po sebi odpornejša proti suši.

Košnja vrtne trate

Najpogostejše opravilo na trati je košnja. Ta vzdržuje primerno višino trate in spodbuja rast. Redna košnja zagotavlja gosto, lepo in zdravo trato, ki je prijetna za hojo. Obvezno jo kosimo tudi poleti, ampak redkeje in višje. Travo, ki je v dobri kondiciji, kosimo na višino rezi od dva do tri centimetre, nič manj. Pogostnost košnje je odvisna od lastnosti trate (kosimo vsaj enkrat na teden), ne kosimo v vetru ali trave, ki je mokra. Pri košnji trate poskrbimo, da bodo noži kosilnice res nabrušeni, da bo rez gladka in vodoravna.

Nasveti za gladko košnjo

Vsaj dvakrat na leto zamenjajte rezila kosilnice ali jih na novo pobrusite. Če kosite s topimi rezili, tvegate okužbe trave. Kosilnico nastavite nekoliko višje, če kosite v bližini dreves, ker so njihove korenine močnejše in bolj grobe. Če bodo prihajajoči meseci sušni, zmanjšajte pogostnost košnje, saj boste tako obvarovali zelenico.