Darilo narave

Gremo na travnik, nabirat kislice!

Z.F.
16. 5. 2020, 17.01
Deli članek:

Spomladanski sprehodi v naravo, čez travnike in pašnike ter gozdove do vrhov prinašajo obilico užitkov, prav tako spoznavanje okusnih rastlin, ki nam lahko pogasijo žejo. Takšna je zagotovo kislica.

Dreamstime
Kislica je odličen vir vitamina A in C ter številnih rudninskih snovi.

Se spomnite kislic? Tistih, ki jih najdemo skoraj na vsakem travniku in so izjemno zanimive za otroke, saj jim med prežvekovanjem pogosto spačijo obraz. So odlična divja hrana, ki jo najdemo tako v Evropi kot tudi v Aziji, kjer jo že tisočletja uporabljajo kot zdravilno zelišče, zelenjavo ali kot naravno barvilo za barvanje blaga. Zaradi njenega značilnega okusa in suličastih listov jo je težko zamenjati z drugo rastlino, prav tako je izvrstna rešitev, ko želite med potjo pogasiti žejo.

Vir vitamina A in C

V kislici najdemo veliko vitamina A in C, prav tako vsebuje precej mangana, železa, magnezija, fosforja, natrija in kalija, zaradi česar ima tudi pomembno vlogo v ljudskem zdravilstvu. Mlade listke lahko dodajmo spomladanski solati, saj delujejo antibakterijsko in povečujejo apetit. Nekoč so kislico uporabljali kot sredstvo proti slabokrvnosti in driski, velja pa tudi za blag diuretik. A ne pozabimo omeniti, da kislica vsebuje oksalno kislino in tanine, podobno kot rabarbara, zaradi česar je ne smemo uživati preveč in prepogosto. Večjim količinam kislice naj se raje izognejo vsi tisti, ki imajo težave z ledvičnimi kamni ali revmatskimi obolenji. A dobra lastnost oksalne kisline je ta, kot navajajo strokovnjaki, da pomaga odpravljati težave z liskavico. Zato se ljudem z omenjeno težavo priporoča uživanje čajev iz sveže kislice.  

Uporaba v kulinariki

Pri nas uporaba kislice v kulinariki ni ravno poznana, a kljub temu odlična izbira za dekoracijo krožnika, prav tako s svojim kislo limonastim okusom odlično popestri ribje jedi, pečeno zelenjavo, perutnino in tofu. Običajno jo jemo presno, prav tako jo lahko pripravimo kuhano. Presne listke in stebelca vmešamo v solate, solatne prelive, namaze in nadeve. Kuhano po navadi pripravimo kot špinačo.