Zdravko Počivalšek

Govorica telesa: Nadzor, samozavest in občutek krivice ...

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo
25. 4. 2020, 20.57
Posodobljeno: 25. 4. 2020, 21.03
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati.

STA
Zdravko Počivalšek

V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je ta teden obiskal nekaj krajev po Sloveniji.

Tesnoba (naslovna slika). Stisnjene pesti sicer običajno kažejo na jezo ali bes, ob upoštevanju celotne slike telesa pa tokrat lahko sklepamo, da gre za krepitev občutka nadzora nad situacijo.

STA
Zdravko Počivalšek

Samozavest. Roke, sklenjene za hrbtom, puščajo nezaščiten sprednji del telesa. Oseba se torej počuti samozavestno, da ima situacijo pod nadzorom in da se ji zato ni treba ničesar bati.

STA
Zdravko Počivalšek

»Z rezervo«. Prekrižane roke na prsih imajo sicer veliko pomenov, od zadržanosti, dolgočasja pa vse do utrujenosti, ko roke »odložimo« predse. Skupni imenovalec sklenjenih rok na prsih je rahla zadržanost do situacije.

STA
Zdravko Počivalšek

Obramba. Rahel odmik od mikrofona in dodatno obrat obraza v stran iz polja neposredne konfrontacije kažeta na občutja ogroženosti, krivice ...

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.