NELJUBO OPRAVILO

Za pranje avtomobila ne uporabljajte detergenta

Z.F.
25. 4. 2020, 14.05
Deli članek:

»Oh, zares bi moral očistiti avto!« Se tudi vi zadnje dneve spopadate s to mislijo? Avtopralnice še nekaj časa ne bodo obratovale, zato je čas, da zavihate rokave in se opravila lotite sami.

Profimedia
Notranjost nato dobro posesajte, ne pozabite tudi na sedeže.

Ni lepšega, kot pa opazovati bleščeče čist in po možnosti nov avtomobil, ki se pelje mimo nas, še lepše je, če je ta avtomobil naš, a navadno bolj kot se nam približuje opravilo čiščenja, tem bolj se nam zdi to opravilo »velik zalogaj«. In dlje ko boste čakali, težje ga boste očistili. Kje torej začeti?

Najprej notranjost

Strokovnjaki za čiščenje avtomobilov priporočajo, da se najprej lotimo čiščenja notranjosti. Najprej odstranite gumijaste preproge in jih dobro sperite z vročo vodo in nekaj detergenta ali pa si opravilo poenostavite s pomočjo visokotlačnega čistilca. Nato pride na vrsto pomoč sesalnika. Posesajte sedeže in pragove in očistite predalčke v vratih, pri menjalniku in pri deljivi klopi. Armaturno ploščo in predel do menjalnika očistite s krpo iz mikrovlaken. Ta bo odstranila prah pa tudi večje delce umazanije, ki so se nabrali. Nato površine obrišite še z mokro krpo, ki ste jo pomočili v mešanico vode in detergenta, in tako odstranite še trdovratne madeže. Na koncu nanesite še zaščitni lak in ga s krožnimi gibi nežno vtrite v površino. Na koncu očistite še stekla, pri čemer uporabite mešanico vode, kisa in detergenta ali specializirano čistilo za steklene površine.

Nato platišča

Še preden se lotite čiščenja zunanjosti, si pripravite dober načrt, ki bo pripomogel k želeni čistoči. Najprej na platišča nanesite nekaj razmaščevalca, ki ga lahko pripravite tudi sami. V veliko pomoč bo mešanica kisa, detergenta za ročno pomivanje posode in vroča voda. Razmaščevalec nanesite na platišča pa tudi odbijače, masko, predel z registrsko tablico, torej površine, kjer se nabira trdovratna umazanija. Pustite učinkovati nekaj minut, nato pa predele operite z visokotlačnim čistilcem. 

Predpranje in šele nato pranje

Strokovnjaki pred temeljitim pranjem priporočajo še predpranje. To pomeni, da jeklenega konjička v celoti operete z visokotlačnim čistilcem, da odstranite del umazanije in prahu ter razrahljate trdovratno umazanijo. Šele nato naj nastopi pranje. Priporočljivo je, da za pranje uporabljate mehke gobe in specializirana čistila za avto, ki ne bodo poškodovala laka avtomobila in tako povzročila korozije na površini. Milnico nato ponovno izperite z visokotlačnim čistilcem.