Zanimivosti

Otroci pred ekranom: epidemija je starše postavila pred poseben izziv

T.D.
24. 4. 2020, 21.34
Deli članek:

Pri iskanju dejavnosti za otroke moramo biti precej kreativni, delček mozaika pa pomenijo tudi kakovostne TV-vsebine, s katerimi se lahko najmlajši zamotijo in popestrijo vsakdan.

dreamstime
Uporabite televizor kot motivacijo za aktivnosti.

Mnogi televizijski programi v tem času predvajajo dodatne, poučne vsebine za otroke, ki na zabaven in njim prilagojen način približajo znanost, matematiko, tehnologijo, zgodovino, kulturo, naravo ter šport. Vendar ste najverjetneje že slišali praviti strokovnjake, da gledanje televizije ni najbolj priporočljivo in da je pri predšolskih otrocih (in tudi pozneje) treba čas pred ekranom čim bolj omejiti. Kako to storiti, da ne bo joka?

Doslednost je nujna

Da bi se povsem odpovedali televizijskemu programu in risankam, je težko, zato poskusite biti zelo dosledni pri izbiri programa in omejevanju časa pred zaslonom. Naslednji nasveti vam bodo v pomoč. Bodite pazljivi pri puščanju otroka samega pred televizorjem. Če ga uporabljate kot varuško, imejte v mislih, koliko časa otrok že gleda v ekran. Izberite mu pomirjujočo, izobraževalno vsebino ali oddajo, v kateri pojejo ali plešejo.

Izogibajte se reklamnim blokom

Otroci so izpostavljeni več kot 40.000 reklamam vsako leto. Po raziskavah strokovnjakov otroci, mlajši od šest let, niso sposobni ločiti med reklamo in resničnostjo. Študije pa tudi kažejo, da je od 12.000 prehranskih reklam kar 67 odstotkov takšnih, ki promovirajo nezdrave izdelke, in večina teh reklam se vrti ravno med otroškim programom.

Televizijo glejte skupaj z otrokom

Najprej poiščite primerno vsebino in si jo skupaj oglejte. Na ta način gledanje televizije postane dogodek. In ko se oddaja konča, ne preklapljajte med posameznimi kanali, pač pa izklopite televizor in usmerite otroka v kakšno drugo dejavnost.

Bodite zgled

Če ne želite, da bi vaš malček preveč gledal v ekran, potem ne smete niti vi. Odstranite televizor iz spalnice, in ga ne puščajte vklopljenega, kadar nihče ne gleda. Prav tako ga izklopite med obroki. Tako televizor ne bo postal »nujna zvočna kulisa« in se gledanje v ekran ne bo razvilo v navado.