Ključno upoštevanje treh pravil

Janša: Ukinitve prepovedi gibanja izven matične občine vsaj čez praznike še ne gre pričakovati

S.R./STA
25. 4. 2020, 14.51
Posodobljeno: 25. 4. 2020, 15.47
Deli članek:

Aktualno stanje v zvezi z epidemijo novega koronavirusa je danes prek twitterja komentiral tudi slovenski premier Janez Janša.

STA
Janša je izpostavil, da se Slovenija po vseh dostopnih podatkih uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo novega koronavirusa.

Janša je danes napovedal, da bodo številne omejitve za državljane v Sloveniji in Evropski uniji "v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale". Vlada se namreč o ukrepih odloča tudi na podlagi zelo resnega stanja v soseščini in "negativnih izkušenj tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije," je zapisal na twitterju. 

Ukinitve prepovedi gibanja izven kraja bivališča oziroma matične občine vsaj čez praznike še ne gre pričakovati. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, infektologinja Bojana Beović, je namreč izpostavila, da se je prav ta ukrep izkazal kot učinkovit. 

"Ker bi ob prvomajskih praznikih lahko pričakovali veliko gibanja prebivalstva, smo v luči dejstva, da epidemija po znanih podatkih še tli in da podatkov nacionalne presečne raziskave še nimamo, priporočili podaljšanje obstoječih ukrepov," so na vladnem Twitter računu povzeli njeno pojasnilo. 

Ključno upoštevanje treh pravil

Janša je obenem napovedal, da bo veliko aktivnosti kmalu lahko vnovič vzpostavljenih, ključno pa bo upoštevanje treh pravil obnašanja: "razkuževanje rok in stičnih mest, držanje varne razdalje ter uporaba zaščitnih mask tam, kjer to (razdalja) ni mogoče". 

Premier poudarja, da strokovnjaki v Sloveniji in EU pospešeno pripravljajo standarde za zagon različnih dejavnosti, tudi šolstva, turizma in javnega prometa, da bi te lahko ponovno delovale vsaj v omejenem obsegu tudi v pogojih epidemije. 

Kot je izpostavil, se Slovenija po vseh dostopnih podatkih uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo novega koronavirusa. Že v petek je delovna skupina vlade ob sodelovanju strokovnjakov z zdravstvenega ministrstva podrobneje preučila stanje doma in v soseščini ter oblikovala predlog možnih dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov za mesec maj in junij 2020. Delo bo nadaljevala 29. aprila po pridobitvi najnovejših podatkov o razvoju epidemije ter nato sprejela ustrezne odločitve.

O spolitiziranem ustavnem sodišču 

Dvojna merila so "smrt kredibilnosti vsake institucije, sodne še posebej", pa je Janša danes zapisal v komentarju ločenega mnenja Klemena Jakliča k odločitvi ustavnega sodišča glede odloka o omejitvi gibanja. Kot je Janša dodal v zapisu, imamo v Sloveniji žal najbolj spolitizirano ustavno sodišče doslej, dvojna merila pa "vzpostavljajo t.i. selektivno pravico."

Ustavno sodišče je z odločitvijo, objavljeno 17. aprila, zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov. Pozneje je vlada sicer odlok spremenila in v skladu s pričakovanji ustavnih sodnikov vanj vpisala namero, da upravičenost ukrepov preveri najmanj vsakih sedem dni. 

Ustavni sodniki o štirih točkah, ki sestavljajo sklep, niso glasovali enotno. Ustavni sodnik Klemen Jaklič je glasoval celo proti temu, da bi zadevo ustavno sodišče sploh sprejelo v obravnavo. Pobudnik ustavne presoje ni izkazal pravnega interesa in pravice ni najprej iskal na poti rednih sodišč, je ugotavljal v ločenem mnenju. Poudaril je tudi, da takšno postopanje vzpostavlja občutek, da si ustavno sodišče v nasprotju z zakonom in ustavno zapovedjo enake obravnave izbira privilegirane stranke, je Jaklič zapisal v ločenem mnenju, ki ga danes povzemajo v spletni Demokraciji in z zapisom na Twitterju tudi pri Novi24TV.