Sosedje nad pse tudi s solzivcem

Druga plat zgodbe o »mučenju« psov v Kopru. V ozadju so povsem drugi spori, pravi Simon

S.R.
25. 4. 2020, 15.41
Posodobljeno: 25. 4. 2020, 19.15
Deli članek:

Vse kaže, da ima zgodba z Markovca v Kopru, ki je ta teden razburila slovensko javnost, precej širše razsežnosti, trdožive korenine pa so, kot je v Sloveniji vse prepogosto, pričvrščene v dve terasi, natančneje, medsosedski spor.

Profimedia
V ozadju posnetka nasilja nad psom iz Kopra naj bi tičale druge zamere.

V zadnjih dneh smo veliko pisali o incidentu v koprskem naselju Markovec, potem ko je po spletu zaokrožil posnetek tepežke psa, ki je močno razburil slovensko javnost. Kot vse kaže, pa resnica ni tako preprosta, kot jo je predstavilo Obalno društvo proti mučenju živali (ODPMŽ) oziroma Obalno zavetišče, kakor se predstavljajo na družabnem omrežju. 

Kot je za portal Regional Obala pojasnil znani slovenski pasjeljubec in reševalec živali Simon Mihorič Simke, gospa s posnetka psa ni maltretirala, temveč da je reagirala najbolje, kot je po svojih zmožnostih lahko. Treba je poudariti, da gre za poznavalca in predsednika enega najbolj aktivnih društev za živali pri nas Srce za bulle. Mihorič je nad dogajanjem ogorčen, nad gospo pa da se dogaja »linč.« Treba si je samo vzeti minuto časa in pozorno pogledati posnetek, pa postane jasno, da gospa psa, ki za vrat drži drugega psa, tepe po riti ter ju poskuša ločiti, je pojasnil. »Če dobro poslušaš, slišiš renčanje in cvileč glas spodnjega psa, ki ga ta zgornji drži za vrat,« je še razložil ter dodal, da je vsakomur, ki se na te zadeve spozna, jasno, kaj se je pravzaprav dogajalo. Ocenil je še, da bi se petkilogramski jack russel terirer obrnil proti gospe, če bi ga ta resnično tepla, če pa bi ju pustila povsem na miru, bi se med sabo pobila. Priznal je sicer, da je bil nad posnetkom tudi sam sprva zgrožen, a mu je nato, ko je pogledal podrobneje, vse skupaj postalo sumljivo. Podrobnosti o dogajanju je sicer razložil v facebook skupini svojega Društva Srce za bulle

Raje so snemali, kot pomagali

Obregnil se je tudi ob sosede, ki da so zadevo raje snemali, kot pa pomagali. »Jack russell terier je lovski pes, ima močan ugriz, poleg tega je šlo za dve psici. Če ju ne daš narazen, je ena mrtva,« je še povedal za portal. Očita jim tudi, da niso objavili celotnega posnetka, kjer naj bi bilo vidno, da jim je gospa razložila, da poskuša psa dati narazen, ker sta se stepla. Kot smo poročali zjutraj, je v četrtek zadevo preverila tudi veterinarska inšpekcija, ki je potrdila, da je prišlo do spopada psov, začasni skrbnici, torej gospe s posnetka, pa odredila, da zagotovi za njuno ločeno namestitev. Lastnica psov, ki je bila med inšpekcijo odsotna, pa je morala poskrbeti za veterinarsko oskrbo psice, kar je tudi storila.

Grožnje, tudi s smrtjo

Mihorič je povedal še, da je iz več virov izvedel, da naj bi sicer lastnica zelo lepo skrbela za pse. Gospa s posnetka, s katero je v stiku, pa je po njegovih navedbah prestrašena in deležna mnogih groženj, tudi s smrtjo. »Želim oprati ime gospe, da to ni resnica, kar oni govorijo,« je dejal za portal ter dodal, da ne drži informacija, da ima pes zlomljeno nogo, za kar ima dokaze. Zajec tiči v drugem grmu, je prepričan Mihorič, zgodba o posnetku pa ima daljše ozadje, ki je povezano z avtorjem posnetka in Obalnim društvom za zaščito živali.

Sosedski spor

Tako naj bi v ozadju tlel dlje časa trajajoč sosedski spor med lastniki dveh hiš in teras. Prizori torej, ki so bili v naši državi že neštetokrat videni. Terasi in hiši si kot kaže stojita preblizu, da bi lahko Slovenci in sosedje sobivali v slogi. Kot je tudi za naš portal zaupal Mihorič, naj bi sosedje, torej avtorji posnetka, lastnici psov redno nagajali, pse pa med drugim škropili tudi s solzivcem. Bralec se lahko na tem mestu vpraša, kakšne so posledice za samega psa, sploh v primeru te lovske pasme, ki je že tako polna energije.

Mihorič, ki sicer priznava, da je redko na strani veterinarske inšpekcije, se v tem primeru z njihovimi ugotovitvami povsem strinja, predvsem pa, kot nam je pojasnil, trdno stoji ob strani 80-letni gospe, ki je zaradi tega »konstrukta« in »linča,« kot se je izrazil, v hudi travmi, zaradi česar ji po glavi rojijo tudi najbolj črne misli. Ob tem se Mihorič sprašuje, kaj bi v naslednjih dneh pisalo v medijih, če bi se psa pobila, gospa pa sploh ne bi ukrepala. Kako bi potem Slovenci zgroženo zrli v posnetke ali pa fotografije krvnih madežev na terasi ter kakšnega linča bi bila potem deležna gospa? Poudarja, da gre za 80-letno gospo, ki se je morala odzvati v trenutku, ki nima več urnih nog, da bi pravočasno skočila po vedro vode ali kako drugače ukrepala. Po njegovem mnenju 80-letnica v danem trenutku bolje ne bi mogla odreagirati. Kot nam je še pojasnil, bi se morali Slovenci vprašati, kaj bi bilo, če bi bila v enaki situaciji njihova mati, nevešča dela s psi, potrebno pa bi bilo takojšnje ukrepanje. Predvsem pa bi se morali vprašati, poudarja, kako bi takšen linč, kot ga je deležna 80-letnica, doživljale one. Zgodba zagotovo še nima zaključka.