Se je kirurgu res zatresla roka?

Kitajska v Severno Korejo poslala zdravniško ekipo, o vrhovnem voditelju še vedno ni ne duha ne sluha

S.R.
25. 4. 2020, 20.48
Posodobljeno: 25. 4. 2020, 20.56
Deli članek:

Informacije o pešajočem zdravju vrhovnega voditelja Severne Koreje ne pojenjajo, tiskovna agencija Reuters pa je danes poročala, da je Kitajska tja poslala skupino ljudi, med katerimi naj bi bili tudi zdravstveni strokovnjaki.

Reuters
Kim Džong-un oktobra lani.

Vprašanje o zdravstvenem stanju severnokorejskega diktatorja Kim Džong-una, domnevno starega 36 let, je v teh dneh pereča tema, poročila pa si nasprotujejo. Tako tudi pri Reutersu priznavajo, da doslej še niso uspeli ugotoviti, ali je odprava, v kateri so tudi zdravniki, povezana z njegovim zdravjem. Na čelu skupine, ki se je v Severno Korejo odpravila v četrtek, naj bi sicer bil eden vidnih članov kitajske komunistične partije. Zaradi občutljivosti zadeve viri tiskovne agencije niso želeli biti imenovani, v molk se je zavilo tudi kitajsko zunanje ministrstvo. 

Reuters
Kim Džong-un v začetku aprila letos.

»Ni izginil prvič«

Eden od južnokorejskih medijev je sicer v začetku tedna poročal, da Kim okreva po operaciji srca, ki naj bi jo prestal 12. aprila, oblasti v Južni Koreji in na Kitajskem so pozneje ta poročila zanikale, v Severni Koreji pa naj ne bi bilo videti nobenega »nenavadnega dogajanja.« Eden od južnokorejskih virov je za Reuters nato včeraj povedal, da je Kim zdrav in da se bo kmalu pojavil. Na spregled ga sicer ni že vse od 11. aprila, ko naj bi predsedoval eni od sej. Severnokorejski mediji nato niso poročali, da bi bil prisoten na dogodku 15. aprila, ko so proslavili rojstni dan njegovega dedka Kim Il-sunga. To sicer ni prvi primer, da je izginil z naslovnic severnokorejskih državnih medijev. Podobno se je zgodilo leta 2014, ko o njem ni bilo ne duha ne sluha dober mesec, nato pa se je nenadoma spet pojavil, a je šepal. Kim je sicer strasten kadilec, njegov stas pa tudi napoveduje, da se zna prej ali slej srečati s težavami srca in ožilja, kar je tudi sicer križ, ki ga po poročanju Reutersa skozi zgodovino nosi njegova družina. Nenazadnje je leta 2011 zaradi srčnega napada umrl tudi njegov oče Kim Džong-il

Reuters
Kim Džong-un v začetku aprila letos.

Na smrtni postelji?

Sicer pa nekateri mediji v Hongkongu, na Japonskem in tudi Kitajskem danes poročajo, da naj bi Kim že umrl oziroma naj bi vsaj bil na smrtni postelji, upanja, da bi lahko okreval, pa ni. Tako naj bi bil po nekaterih poročilih po neuspeli operaciji v vegetativnem stanju. Iz Pekinga prihajajo celo poročila, da naj bi kirurgu, ki ga je 12. aprila operiral, spodletelo med vstavljanjem žilne opornice, saj naj bi se mu preveč tresle roke, a uradne potrditve o njegovem dejanskem zdravstvenem stanju zaenkrat še ni.