Iz občine v občino

Večina odloka ne krši, nekateri le po sili razmer

Si.R.
25. 4. 2020, 19.35
Posodobljeno: 25. 4. 2020, 19.39
Deli članek:

Številke povedo, da se Slovenci v veliki meri držimo odloka, ki prepoveduje gibanje med različnimi občinami. Kljub temu pa posamezniki radi »pogledajo onkraj sosedove ograje«. Ste med njimi? To smo vas spraševali ta teden.

Profimedia
Inšpektorat je izrekel globe tudi desetim gostinskim lokalom, ki so obratovali.

Policisti zadovoljno ugotavljajo, da ima večina, ki se odpravlja v drugo občino, pri sebi ustrezna potrdila. Kljub temu so naši organi pregona samo prejšnji konec tedna prejeli 199 prijav kršitev odloka o omejitvah gibanja in zbiranja zaradi epidemije, sami pa zaznali še dodatnih 571 kršitev. A je to precej manj kot med prazničnim (velikonočnim) podaljšanim vikendom, ko so policisti kršitve preverjali v 11.308 krajih. Takrat so prejeli 363 prijav, sami pa so zaznali 1089 kršitev. Pri tem so izrekli 700 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so odstopili 887 predlogov.

Kaj kažejo številke

Ali kršite odlok o prepovedi gibanja med občinami?

Do zdaj ga še nisem kršil - 63 %;

Sem kršil, a le po sili razmer - 26,6 %;

Odlok redno kršim - 10,4 %.

Skupno od uveljavitve odloka s 30. marcem so policisti izrekli že prek 4000 opozoril, zdravstvenemu inšpektoratu pa so podali skoraj 5000 predlogov za začetek postopka o prekršku. Tam so do zdaj uvedli skoraj 3000 prekrškovnih postopkov zoper fizične osebe in izrekli za več kot 32.000 evrov glob.

Policisti posebej poudarjajo, da namen nadzora ni kaznovanje ljudi, temveč upoštevanje priporočil strokovnjakov, zakonov in odlokov, ki odrejajo ukrepe za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni. »Vendar pa v primeru zaznave izrazite malomarnosti oziroma naklepne ignorance ukrepov dosledno izvajamo navedene prekrškovne postopke,« so dodali in pojasnili, da gre za obravnavo kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni po 177. členu kazenskega zakonika, ki opredeljuje prenašanje nalezljivih bolezni. Če kršitelji ne upoštevajo odredbe policista, lahko policist uvede prekrškovni postopek v skladu z 22. členom zakona o varstvu javnega reda in miru, za katerega je zagrožena kazen med 333 in 625 evri.

Inšpektorji tudi nad gostince

Globe pa niso doletele le navadnih državljanov, ki so zaradi takšnih ali drugačnih razlogov odšli po opravkih v druge občine ali se zbirali na javnih površinah. Zdravstveni inšpektorat se je lotil tudi nadzora upoštevanja odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, saj so nekateri odlok vlade preprosto ignorirali. Tako so inšpektorji izrekli globe zaradi nezakonitega delovanja desetim gostinskim obratom. Skupni znesek izrečenih glob znaša več kot 3300 evrov.