Srečnica z bujnim oprsjem

FOTO: Silikonski prsni vsadek prestregel kroglo in ji rešil življenje

S.R.
22. 4. 2020, 10.27
Posodobljeno: 22. 4. 2020, 10.31
Deli članek:

Le prsnemu vsadku se lahko zahvali, da se ji krogla ni zarila v srce.

McEvenue et al., Plastic Surgery Case Studies
Desni prsni vsadek.

Zdravniki in plastični kirurgi, ki so se ukvarjali s tem zagonetnim primerom v kanadski provinci Ontario, so izsledke objavili v znanstveni reviji Plastic Surgery Case Studies. Kot so pojasnili, gre za prvi znan primer v medicinski literaturi, da je silikonski prsni vsadek spremenil pot krogle in rešil življenje. Same okoliščine dogodka, ki so 30-letno žensko končno privedle do operacijske mize, so še vedno zavite v tančico skrivnosti. 

McEvenue et al., Plastic Surgery Case Studies
Radiografski posnetek prsnega koša žrtve.

Preiskava streljanja namreč še poteka, strelca in pištole še niso izsledili, znano je le, da je 30-letnica s silikonskimi prsnimi vsadki, torej »umetnim« oprsjem, na urgenci pristala s hudimi poškodbami prsnega koša, potem ko jo je ponoči med sprehodom nenadoma zadela krogla. »Bolnica je pojasnila, da je hodila po cesti ter na levi strani prsnega koša nenadoma začutila vročino in bolečino, nato je zagledala kri,« so v študiji navedli avtorji pod vodstvom plastičnega kirurga Giancarla McEvenueja. Ko je pristala na operacijski mizi, je bilo njeno zdravstveno stanje stabilno, pri čemer je imela na zgornjem delu leve dojke, kjer je v njeno telo vstopila krogla, strelno rano. Preiskava je pokazala, da je bil strelec blizu in da je, kar je bolj presenetljivo, kroglo preusmeril levi silikonski vsadek. Žrtev je utrpela tudi zlomljeno rebro in kontuzijo pljuč, a ni imela drugih notranjih poškodb prsnega koša. Je pa krogla predrla oba vsadka in se nato ustavila, ni pa zadela kosti na levi strani prsnega koša in ga končno tudi ni predrla. (Ne)srečnica je namreč zlom rebra utrpela na desni strani prsnega koša, ko je krogla že spremenila smer. Kot so pozneje ugotovili, je šlo za kroglo kalibra .40 z bakrenim plaščem. 

McEvenue et al., Plastic Surgery Case Studies
3D prikaz poti krogle. Vstopna rana (desna puščica), pot krogle skozi mehko tkivo (sredinska puščica) in krogla na desni strani prsnega koša (leva puščica).

Kot so še pojasnili raziskovalci, bi krogla, če ne bi na kritičnem mestu počival prsni vsadek, potovala skozi prsni koš in morda zadela srce. »Vsadek leži na mestu nad srcem in prsno votlino, zato ji je verjetno rešil življenje,« so zapisali. Ženska je že okrevala, ni pa znano, ali se bo odločila za nove silikonske vsadke.

McEvenue et al., Plastic Surgery Case Studies
Levi prsni vsadek, skozi katerega je najprej potovala krogla.