Vsestranska uporaba

Ne zavrzite pepela, raje ga koristno uporabite!

Z.F.
1. 3. 2020, 18.11
Posodobljeno: 1. 3. 2020, 21.02
Deli članek:

Letošnje kurilne sezone še ni konec, a v tem času se je gotovo nabralo že kar nekaj pepela pri vseh tistih, ki kurijo s trdimi gorivi. Veste, kako koristen odpadek je pepel?

Dreamstime
Iz pepela in vode naredite gosto pasto in jo uporabite za čiščenje vratc kamina.

Pepel omogoča številne možnosti uporabe, obenem pa tudi številne rešitve, ki nam lahko pomagajo tako v našem domu kot tudi na vrtu.  Uporabimo ga lahko kot čistilo, repelent, gnojilo, topilec ledu, razmaščevalec, za pripravo mila ali celo kot belilo. Najboljši je pepel zgolj iz lesa, brez primesi, kot so embalaža, karton, plastika …

Pripravimo čistilo

Ste vedeli, da je pepel odlično čistilo, ki razmaščuje in polira? Za pripravo potrebujemo zgolj pepelov fin prah, zato ga dobro presejemo. Fini prah nato zmešamo z malo vode, da dobimo gosto pasto. Pasta je odlična za čiščenje steklenih vrat kamina, prav tako pa boste z njo preprosto očistili pečico pa tudi mrežo za žar ali ploščo za peko. Pasta je več kot uporabna tudi pri čiščenju močno zamaščenih ponev in pekačev, pa tudi sicer bo hitro odstranila ostanke z umazane posode. Čistilo pripravimo praviloma iz mešanice 1:1, torej merica pepela in merica vode. Vodo dodajajte postopoma, ko bo pasta dovolj gosta, prenehajte dolivati.

Domače milo

Za pripravo domačega mila ali luga, ki je glavna sestavina, uporabimo pepel, ki nastane pri izgorevanju trdega lesa, recimo bukovega. Tako boste pripravili naravno milo, brez dodatkov oziroma po lastni volji. Za začetek lesni pepel pomešajte z vodo in počakajte, da sestavini reagirata. Nato mešanico prefiltrirajte oziroma odstranite rjavkasto obarvan lug, ki se nabere na površini. Lug nato prevrite. Nastala bo skoncentrirana različica in jo uporabite za pripravo domačega mila. Pri pripravi se izognite uporabi kovinskih pripomočkov, saj lug reagira s kovino.

Uravnavanje vlage

Tako pepel kot tudi riž sta idealna za uravnavanje vlage v prostorih. V prostorih s prekomerno vlago nastavite lončke s pepelom ali rižem, ki bosta absorbirala odvečni delež vlage. Posodice seveda redno preverjajte in občasno zamenjajte z novim pepelom ali rižem. Uporabni pa so tudi silicijevi kristali, ki jih dobite ob nakupu nove obutve ali torbice.