spoštljivo do predsednika in ambienta

Govorica telesa: Janez Janša in Milan Kučan pri Borutu Pahorju

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo
29. 2. 2020, 20.10
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je primerjal držo predsednika SDS ter prvega in zdajšnjega predsednika republike na sestanku v uradu predsednika.

STA
Janez Janša na obisku pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Oba gosta pri Borutu Pahorju, tako Milan Kučan kot Janez Janša, s svojo nevtralno držo telesa in posebej stopal izražata primerno spoštovanje do gostitelja in ambienta, v katerem sta. Oba gosta sta tudi primerno sproščena in se očitno dobro počutita, za kar se gre nedvomno zahvaliti gostitelju.

Medtem ko Kučanove dlani v naročju, s prepletenimi prsti in dvignjenima palcema, govorijo predvsem o prepričanju o visoki dodani vrednosti idej, o katerih govori, gre pri Janši s plosko odloženimi dlanmi na stegnih in nevtralno držo stopal predvsem za pripravljenost in pričakovanje nadaljnjega razvoja dogodkov. Glede na smer pogleda obeh, Pahorja in Janše, lahko sklepamo, da je v ozadju še nekdo – denimo novinarji – od katerega je res deloma odvisen nadaljnji razvoj dogodkov.

Facebook
Pri Pahorju je bil tudi Kučan.

Očesni stik (oči – Pahor s Kučanom)

Dober in neposreden očesni stik s sogovornikom razkriva predvsem osredotočeno poslušanje in pozorno spremljanje govorice telesa sogovornika.

Prepričanost (Roke – Kučan)

Kučanove dlani v naročju, kjer so prepleteni prsti in oba palca dvignjena ter celo v stiku, govorijo predvsem o prepričanosti o visoko dodani vrednosti svojih idej.

Samozavest (Roke – Pahor z Janšo)

Široko odrinjeni komolci na naslon fotelja in udobno sedenje s sproščenim zgornjim delom telesa govorijo o samozavesti in občutku nadzora nad položajem.

Tehtanje vrednosti (Roke - Pahor s Kučanom)

Dlan na obrazu, ob strani in deloma pred usti v tem primeru govori predvsem o tehtanju vrednosti slišanega ter skrbnem preudarku pred morebitnim komentarjem o slišanem.

Pomoč dlani (Roke – Janša)

Dlani na stegna tako praviloma odlagamo na začetku ali ob zaključku pogovora. Ob začetku si na tak način običajno rahlo poravnamo oblačila, ob zaključku pogovora pa si z njimi tako pomagamo vstati ter si po potrebi pomagamo tudi pri oblačilih (hlačah).

Naklonjenost (Noge - Pahor z Janšo in s Kučanom)

Prekrižane noge, ko zgornja noga križa spodnjo tako, da je stopalo zgornje noge usmerjeno proti sogovorniku, sporočajo, da sta pozornost in energija naklonjeni sogovorniku. To pomeni, da se sogovornika sprejema kot kredibilnega sogovornika.

Nadzor (Noge – Kučan)

Ozko moško sedenje z vzporedno poravnanimi stopali v nevtralni legi ob vznožju sedala sporoča o okrepljenem nadzoru nad obnašanjem in potrebi po izražanju spoštovanja do funkcije sogovornika ter okolja, v katerem je oseba.

Uradno ozračje (Noge – Janša)

Popolnoma nevtralna drža nog je običajna pred začetkom pogovorov, ko je ozračje še zelo uradno in še ni prišlo do sprostitve, ali pa ob zaključku, ko se že pripravljamo na formalni zaključek in odhod. Če gre za takšno držo nog ves čas pogovora, gre pri moških predvsem za skrben nadzor nad svojim obnašanjem.