NAVADE

S skodelico čaja do vitkega telesa

T.D.
1. 3. 2020, 12.00
Posodobljeno: 1. 3. 2020, 14.29
Deli članek:

Morda vam je v navadi, da si zjutraj skuhate čaj določene vrste in ga pijete ves dan, kar je zdrava navada. Vedeti pa morate, da prava kombinacija čajev pospeši hujšanje.

dreamstime
Pred jedjo pijte mate, da vam bo zmanjšal apetit.

Če imate pogoste napade volčje lakote, je za vas idealen čaj mate. Želite pospešiti topljenje maščobnih zalog? Posezite po ingverjevem čaju. Želite čim prej do bolj ploskega trebuha, da vam bo nova oprijeta obleka bolje pristajala? Pijte nekaj dni opoldne in zvečer janežev in metin čaj. S pravo kombinacijo bo uspeh še večji: pred jedjo pijte mate, da vam bo zmanjšal apetit, po jedi pa oolong, ki zavira črpanje maščob iz zaužite hrane.

Šipkov čaj proti celulitu

Šipek vsebuje veliko C-vitamina, ki je eden najpomembnejših vitaminov. Vpliva na zdravje podkožnega tkiva, saj pospešuje proizvodnjo kolagena. Ta seveda daje tkivu prožnost, s tem pa koži pomaga do mladostnejšega videza. Eterično olje v limonski travi ugodno vpliva na delovanje jeter, ki so odgovorna za razstrupljanje telesa v celoti, tudi podkožja. S pitjem šipkovega čaja z limonsko travo bomo zato veliko naredili za gladkejšo kožo in predvsem za zmanjšanje celulita. Za opazen učinek pijemo 4–6 tednov vsak dan liter čaja. Idealno je, če popijemo še liter vode. Tako proces očiščevanja telesa okrepimo. Čaj pripravimo tako, da dve stebelci limonske trave operemo, razrežemo na koščke, potem še natremo z držajem noža ter damo v čajnik skupaj s tremi žlicami suhega šipka. Prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati pet minut in odcedimo.

Oolong pospešuje razgradnjo maščob

Oolong vsebuje kofein, a je polfermentirani čaj in vsebuje tudi dragocene saponine, ki v telesu učinkujejo tako, da del maščob izključijo iz procesa presnove. Čaj ima nekoliko močnejši okus, bolj pitnega ga naredimo s priokusom vanilje. Ne le da ta okus prav prija, vanilja učinkuje tudi tako, da preprečuje napade lakote. Priprava: tri paličice vanilje damo v čajnik skupaj s tremi žlicami čaja oolong, prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati tri minute in precedimo.

Metin čaj proti napihnjenosti trebuha

Čaj iz svežih metinih listov ima intenzivnejši okus kot čaj iz vrečke, seveda pa je tudi učinek sveže mete večji kot učinek posušenega čaja v vrečki. Priprava: prgišče svežih metinih lističev in ščepec zvezdastega janeža prelijemo z litrom vrele vode; pustimo stati pet minut in precedimo. Najbolje je, če čaj pijemo opoldne in zvečer po eno skodelico, in sicer po jedi, da se hrana hitreje in bolje prebavi.