Gojišče bakterij

Nevarnosti, ki prežijo iz krp

Z.F.
20. 2. 2020, 20.00
Deli članek:

Kuhinja je po navadi srce doma, zato je tudi prav, da je čista. Pa vendar, ali res naredimo dovolj za higieno? Koliko krp uporabljate za čiščenje posode? Ali morda z isto krpo brišete tudi mizo ali celo tla?

Dreamstime
Ob slabi higieni tvegate okužbo z bakterijo E. coli oziroma s salmonelo

Kuhinja je prostor, kjer se ustvarjajo čudoviti vonji in okusi, pa tudi tisti rek drži, da gre ljubezen skozi želodec. Kuhinja je tako rekoč upravičeno srce doma, saj se lahko tam pocrkljamo z dobrotami in prijetnim vzdušjem; zjutraj, ko vstanemo, kadar smo utrujeni, žalostni, ali pa veseli … Higiena takšnega prostora mora biti še posebno visoka. Zato smo tokrat vzeli pod drobnogled uporabo kuhinjskih krp.

49 od 100 testiranih gospodinjskih krp bi ob neposrednem oralnem stiku povzročilo zastrupitev.

Gobaste krpe

Ja, to so tiste, ki vpijajo tekočino, razlito po mizi ali delovni površini, z njimi lahko odlično očistimo hladilnik, pa tudi tla, kadar se kaj polije. Kako pogosto te krpe menjavate? Enkrat na teden, mesečno, po potrebi? Časovne omejitve sicer ni, vendar morate pri tem upoštevati določena pravila uporabe. Strokovnjaki iz Ameriškega združenja za mikrobiologijo pravijo, da se na kuhinjskih vpojnih krpah in brisačah zadržujejo številne družine bakterij, ki so sicer zdravju neškodljive, a lahko dolgoročno, ob neustrezni higieni, povzročijo številne bolezni. Med najnevarnejšimi so bakterija E. coli in enterobakterije, med katerimi je salmonela. V raziskavi, v kateri so testirali sto krp, je bilo kar 49 takšnih, ki bi ob neposrednem oralnem stiku lahko pri človeku povzročile zastrupitev. Zato vpojne krpe uporabljajte za točno določene namene. Tiste, ki jih uporabljate za čiščenje posode, naj bodo pri koritu, dobro je imeti posebne krpe tudi za čiščenje mize, tal, kopalnice … Če jih želite razkužiti, jih občasno operite v pomivalnem stroju. Še bolje bo, če jih boste prekuhali ali pa razkužili s kisom.

Nikar ne pozabite na redno menjavo gobic in bombažnih krp

Nepogrešljive v gospodinjstvu so tudi bombažne krpe, ki jih najpogosteje uporabljamo za brisanje rok in posode, ter gobice z grobo stranjo, s katero s površin postrgamo trdovratno umazanijo. A ob slabi higieni niso nič manj nevarne za naše zdravje.

Bombažne krpe

Tudi te so nepogrešljive v kuhinji in se uporabljajo za več namenov. Po navadi jih uporabljamo za brisanje rok, čiščenje in brisanje posode do suhega, pogosto so tudi slinček za otroke in še bi lahko naštevali. Tudi tukaj obstaja korelacija med bakterijami in načinom prehranjevanja. Zaradi številnih stikov z različnimi površinami (brisanje kozarcev, desk za rezanje, nožev) in različne uporabe je te krpe smiselno zamenjati vsaj enkrat na teden.