Da bi izkazal ljubezen

FOTO in VIDEO: Rus skoraj 13 minut ginil v plitkem grobu iz snega in ledu

J.P.
19. 2. 2020, 15.05
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 15.05
Deli članek:

Prepričan je, da se bo s tovrstnimi podvigi ozdravil smrtnosti.

Profimedia
Podvig Olega Rezanova

Rus Oleg Rezanov je v zlatih kratkih hlačah legel v ledeni grob v obliki srca. Grob so nato polili z vodo, ki se je nemudoma spremenil v led. 12 minut in 52 sekund je počival pri temperaturi -32 stopinj Celzija, preden ga je otela vrela voda. Tako je za valentinovo na zamrznjeni gladini reke Lena ženi Irini izkazal svojo ljubezen.

Podvig nekdanjega vojaka so v Jakutsku spremljali zdravstveni delavci. Ko so ga potegnili iz groba, ni mogel govoriti, kakor tudi ne skriti tresavice, a mu je uspelo doseči bližnjo stavbo, kjer se je ogrel. Pozneje je povedal, da je bil v transu in da se spomni le malo, a da je z rezultatom zadovoljen.

Profimedia
Žena in hčerki

Mraz ne obstaja

47-letnik iz Kaliningrada, za katerega to ni prvi tak podvig, je prepričan, da bo na ta način bolje razumel, kdo je. A ne le to: prepričan je tudi, da ga ti "triki" pomlajujejo in da so ga že vsaj za 15 let. Pribil je tudi, da bo na ta način postal nesmrten: "Mraz je eden od ključev do nesmrtnosti. Če usvojite mraz, lakoto in gibanje, lahko postanete nesmrtni." Po njegovem mnenju namreč mraz ne obstaja.

Novi podvigi

Rezanov trdi, da mu pripada 11 svetovnih rekordov, povezanih s preživetjem v mrazu. Na otvoritvi zimskih olimpijskih iger v Sočiju leta 2014 je v ledeno mrzlih vodah Črnega morja v dveh minutah preplaval 125 metrov. 8. marca se namerava potopiti v tekoči vodik – pri temperaturi -150 stopinj Celzija namerava zdržati eno uro. Nov podvig ga nato čaka 9. maja, ko bo na gori Elbrus, najvišji evropski gori, pomanjkljivo oblečen – če sploh –, kot napoveduje, pretekel 30 kilometrov.