ZDRAVJE NA PRVEM MESTU

Kako pogosto si moramo zamenjati pižamo?

Z.F.
20. 11. 2019, 21.30
Deli članek:

Hladni in zimski dnevi ne gredo ravno na roko opranemu perilu, saj se sušenje navadno precej podaljša. Pa vendar, kako pogosto perete kavbojke, volnene plašče, spodnje perilo, srajce?

Dreamstime
Posebno pozornost namenite pranju spodnjega perila, rjuham in brisačam. Te kose perite pri najvišji temperaturi.

Kako pogosto je treba prati določene kose perila, je v prvi vrsti odvisno od blaga oziroma materialov, iz katerih so oblačila narejena, pa tudi kako močno se potimo in kako previdni smo. Kljub številnim priporočilom, da naj se kavbojke pere le enkrat na mesec, so strokovnjaki  vendarle prišli do skupinskega zaključka, da je dobro, če se kavbojke opere po štirih ali petih nošenjih. Življenjska doba kavbojk se bo sicer podaljšala, če jih boste prali redkeje, a ne pozabite, da se med nošenjem na njih nabira umazanija, pa tudi znoj. Če se izdatno potite, je treba perilo prati pogosteje. Pižamo je tako treba zamenjati po treh nošenjih, pa tudi nedrčke. Najlonke, nogavice in spodnjice pa peremo po vsaki uporabi.

Kaj pa temperatura pranja?

Kljub moderni dobi in številnim nasvetom o varčevanju energije pranje pri nizkih temperaturah ni zmeraj pravšnja izbira. Po mnenju strokovnjakov je pranje pri nižjih temperaturah lahko celo škodljivo za zdravje, saj se pri prenizkih temperaturah ne uniči dovolj bakterij. Pranje pri temperaturi pod 40 stopinj Celzija ubije zelo majhno število bakterij, pršic in virusov. Strokovnjaki priporočajo, da kose perila, ki jih oblečete neposredno na kožo, perete pri najmanj 60 stopinjah Celzija, saj to zagotavlja najboljšo higiensko ustreznost. Drugo vprašanje pa je, ali blago to dopušča.   

Spodnje perilo, rjuhe, brisače

Posebno pozornost je treba posvetiti predvsem pranju spodnjega perila, rjuh in brisač. Te kose perila je treba prati pri visokih temperaturah, saj so najpogosteje resno »onesnaženi« z nevarnimi okužbami. Zlasti previdni in dosledni moramo biti tudi v času prehladnih obolenj in drugih bolezni, ki se prenašajo kapljično ali z dotikom. Priporočljivo je tudi, da se v času prehladov kosi oblačil obolelega perejo ločeno od drugih oblačil.