4 z oceno slabo

Med testiranimi otroškimi sedeži še vedno nevarni

Z.F.
13. 11. 2019, 21.29
Posodobljeno: 13. 11. 2019, 21.52
Deli članek:

Na trgu se ponudba otroških varnostnih sedežev iz leta v leto povečuje. Pojavljajo se zmeraj novi ponudniki in modeli ter kupce vabijo z najrazličnejšimi novostmi. AMZS je letos že drugič opravil preizkus, v katerem so ugotovili, da številni sedeži še zmeraj ne dosegajo standardov.

Dreamstime
Dva izmed testiranih sedežev sta bila ocenjena z oceno slabo zaradi rakotvornih snovi, katerih količina je presegla mejne vrednosti, ki veljajo tudi za igrače.

Nedavno objavljeni rezultati testa razkrivajo, da je večina testiranih otroških avtomobilskih sedežev ustreznih, a se še vedno prodajajo tudi taki, ki so dobili negativno oceno. Izvedenci pravijo, da so pomanjkljivosti takšne, da lahko resno ogrozijo tudi varnost otrok. Pri dodatkih in pripomočkih pa ugotavljajo, da gre zgolj za prazne obljube.

V jesenskem testu so pod drobnogled vzeli 20 otroških sedežev in ugotovili, da se izdelovalci sedežev sicer trudijo odpraviti pomanjkljivosti, a še vedno ne uspejo izdelati brezhibnega sedeža. Med dvajsetimi sedeži je 11 sedežev dobilo oceno dobro, pet zadovoljivo in štirje oceno slabo. Ti sedeži so  vsebovali škodljive snovi, ki negativno vplivajo na otrokovo zdravje, prav tako pa je eden izmed njih le s težavo prestal preizkusni trik.

Dreamstime
Pri pripenjanju moramo biti posebej pozorni, če sedež nameščamo spredaj, saj je otrok tam precej bolj izpostavljen poškodbam.

Večina prestala čelni trk

Večina testiranih sedežev za otroke od prvega do četrtega leta starosti se je dobro odrezala pri testiranju čelnega in bočnega trka. Nobeden izmed sedežev se ni razletel, nekaj težav pa je bilo sicer pri pritrjevanju, saj so se nekateri sedeži delno celo odtrgali od osnove isofix, glava preizkusne lutke pa je močno zanihala naprej. Težava je predvsem v slabi pritrditvi sedeža na osnovo isofix, saj je enak sedež brez osnove isofix, ki je bil pritrjen zgolj z avtomobilskimi varnostnimi pasovi, zelo dobro zaščitil lutko.

Pri bočnem trgu brez negativnih presenečenj

Vsi preizkušeni sedeži so se pri bočnem preskusnem trgu odrezali razmeroma dobro. Nekateri ponudniki sicer navajajo, da se lahko pri otrocih, veišjih od 125 centimetrov, odstrani naslonjalo in se sedež spremeni v jahača. A vedeti je treba, da jahači brez naslonjala ne ponujajo nobene bočne zaščite, zato njihovo uporabo odsvetujejo. Več o izvedenem testu najdete na spletni strani AMZS.