Namenjen ruskemu carju

FOTO: S potopljene ladje rešili 900 steklenic stoletje starega konjaka in drugega žganja

S.R.
4. 11. 2019, 20.09
Posodobljeno: 4. 11. 2019, 21.56
Deli članek:

Pred več kot 100 leti je v Baltskem morju potonila ladja, ki je prevažala dragocen tovor za ruskega carja Nikolaja II. Do nedavnega je počival na dnu morja.

Ocean X Team
Potapljač Peter Lindberg in strokovnjak na področju podvodne tehnologije Floris Marseille pozirata z dragoceno najdbo.

19. maja 1917, na višku prve svetovne vojne, je v bližini Ålandskih otokov v Baltskem morju potonil švedski parnik S/S Kyros, ki je bil na poti proti takratnemu Petrogradu, danes Sankt Peterburgu. Potopil ga je torpedo iz nemške podmornice, z njo pa je potonilo 50 zabojev konjaka in likerja iz Francije, ki so bili tudi glavni razlog za napad. Alkohol so Nemci namreč obravnavali kot tihotapsko blago, zato so po pregledu tovora posadko premestili na drugo ladjo, parnik pa skupaj z dragoceno tekočino, sicer namenjeno ruskemu carju Nikolaju II., poslali na dno morja, kjer je do konca oktobra letos čakal na poštenega najditelja. 

Razbitino so sicer odkrili že leta 1999, a je potop veljal za prenevarnega. Zdaj sta moči združili švedska in islandska ekipa Ocean X Team in Icelandic iXplorer, ki sta se po več letih priprav z mednarodnim plovilom Deepsea Worker spustili v globine in rešili stoletje stare steklenice špirita. Gre za približno 600 steklenic konjaka De Haartman & Co in 300 steklenic likerja Benedictine. Kot je pojasnil potapljač Peter Lindberg, ki je sodeloval v lovu za tem zakladom, še ne vedo, koliko je najdba vredna in kakšna bo njena usoda. Nekaj primerkov so zdaj poslali na analizo v Moskvo in na Švedsko.

Ocean X Team
Skupaj so rešili približno 900 steklenic.

Ocean X Team
Parnik S/S Kyros.

Ocean X Team
Steklenica konjaka iz razbitine.

Ocean X Team
Skupaj so rešili približno 900 steklenic.