Meduze in ježki

Kako ravnati, ko nenadoma zaskeli ali močno zapeče?

Z.F.
29. 7. 2019, 21.10
Deli članek:

Brezskrbno plavanje v morski vodi in igro v času vašega dopusta lahko hitro pokvarijo bližnja srečanja z morskimi prebivalci. Veste, kako ravnati, če stopite na ježka, vas opeče meduza ali voščena morska vetrnica?

Dreamstime
V morju in na morskem dnu se lahko skriva tudi nevarno in boleče presenečenje.

Zdravstveno osebje priporoča, da v torbo za na plažo, če je ta precej oddaljena od vaše nastanitve, date tudi pinceto, dezinfekcijsko sredstvo, sterilno gazo in kak obliž. Tako boste imeli prvo pomoč v primeru srečanj z morskimi prebivalci zmeraj pri roki.

»Au, morski ježek!«

Bodice morskih ježkov lahko globoko prodrejo v tkivo in povzročijo precej neprijetno situacijo, zato ob nesreči prizadeto mesto čim hitreje oskrbite.  V rani so navadno vidni polomljeni deli bodic, mesto vbodov pa je navadno pordelo in oteklo. Še preden se lotite odstranjevanja bodic, prizadeto mesto dezinficirajte z alkoholom ali antiseptikom. Sterilizirajte tudi pinceto in z njo previdno odstranite bodico za bodico. Mesta, kjer so bodice zarite globlje in jih ni mogoče odstraniti, namažite z mazilom, ki vsebuje amonijev sulfogirodalat, in obiščite zdravnika, da preprečite infekcije.

Dreamstime
Bodice morskega ježka previdno, a čim hitreje odstranite.

Srečanje z meduzo ali voščeno morsko vetrnico

Razmeroma pogosto se na morju srečamo tudi z meduzo ali voščeno morsko vetrnico, ki se veselo giba s tokom na morskem dnu in med skalami. Če vas opeče ena ali druga, prizadeto mesto čim hitreje sperite z izdatnimi količinami morske vode ali kisa. Uporabite pa lahko tudi limonin sok. Tako boste blokirali še neaktivirane ožigalke. Nikar po prizadetem mestu ne zlivajte sladke vode. V skrajnem primeru opeklino polijte z urinom. Mesta, kjer vas je oplazila meduza ali voščena morska vetrnica, se ne dotikajte. Če so lovke še na koži, jih izpirajte z morsko vodo ali posujte s peskom in tako odstranite. Na prizadetem mestu se bo najverjetneje pojavila alergijska reakcija, kot so rdečina, osip, oteklina in vodeni mehurčki, ki lahko traja dan ali dva. Lahko se pojavijo tudi sekundarne infekcije, kot so srbečica, kraste in sprememba barve kože.