Čarobni dan

Naprej jo vodijo le srečni otroci in starši

Nejc Simšič
29. 7. 2019, 20.40
Deli članek:

Ob 10. obletnici Čarobnega dne v Arboretumu, ki bo v nedeljo, 1. septembra, znova na stežaj odprl vrata zabavi, čarobnim trenutkom in nepozabnim družinskim doživetjem, smo govorili z ustanoviteljico in "mamo" tega čarobnega festivala Barbaro Novak, ki osrečuje družine in otroke že celo desetletje.

arhiv ČD
Barbara je navdušena nad akrobatskimi Dunking Devilsi, ki bodo tudi tokrat bili del programa.

Po Arboretumu Volčji Potok se bodo tako spet razlegali otroški kriki navdušenja. V čarobnih kotičkih zelene dežele se namreč obeta barvito dogajanje za vso družino, poskrbljeno pa bo za ustvarjalne rokice, športne navdušence, ljubitelje živali, adrenalina in glasbe. In to s srcem in dušo že od samega začetka s svojo ekipo organizira Barbara Novak.

Letos je na vrsti že 10. Čarobni dan v Arboretumu, kar je zelo lep jubilej. Ste ponosni na to številko in kaj vam pomeni?
Ta jubilej me nehote prisili, da nekako sama pri sebi delam analize, kaj vse se je zgodilo v desetih letih – dobrega in slabega. Ponosna sem na vsako prireditev posebej, na vse sodelavce in predvsem svoje družinske člane, ki podredijo svoj vsakdan aktivnostim, ki jih zahtevajo tako veliki projekti. Ni bilo vedno lahko, ampak na koncu me vodi naprej le ena želja – zadovoljni otroci, starši, babice, dedki, ki se z veseljem vračajo na naše prireditve, in seveda tudi poslovni partnerji, brez katerih ne bi mogli izvesti Čarobnega dne v tako velikem obsegu ter ponuditi obiskovalcem tako zanimivega in nepozabnega doživetja na ta dan.

Če potegnete črto pod 10 let, kaj vse je drugače v primerjavi z začetkom?
Predvsem je drugače to, da danes lažje predvidim zapletene situacije, ki jih seveda prinese organizacija tako velike prireditve, in se s svojo ekipo nekako pripravim na »vojno«. (smeh) Skoraj ni situacije, ki je ne bi znali predvideti – razen vremena. (smeh) To je res posebna zgodba, ki postane intenzivna zadnjih 14 dni pred dogodkom – najtežja je seveda na koncu odločitev, ko je treba zaradi slabega vremena Čarobni dan odpovedati. Takrat se nam vse postavi na glavo – oziroma spet na začetek.

arhiv ČD
Rada pričara nasmehe na otroške obraze in to uspešno počne že 10 let.

Od kod sploh ideja za Čarobni dan?
Naj se ne bere klišejsko – ko postanemo starši, se nam življenje zelo spremeni. Moja sinova – Maj in Tilen, danes že oba najstnika – sta mi ne samo dala možnost spoznati, kaj je brezpogojna ljubezen, ampak sta tudi pomemben del tega, kar počne naša celotna družina. Z možem Tadejem sva želela otrokoma omogočiti čim več gibanja v naravi in tako smo prosti čas preživljali zelo aktivno. Največkrat smo šli v park Arboretum, kjer so vedno imeli lepo urejeno otroško igrišče, in tam se je rodila ideja, da bi čim več družin videlo in doživelo to, kar sem jaz s svojo.

Kaj pa je pravzaprav bistvo Čarobnega dne? Kaj podpira in spodbuja?
Čarobni dan je najprej doživetje za vso družino – na enem mestu želimo staršem in otrokom ponuditi in pokazati tisto najboljše, kar lahko damo otroku v obdobju odraščanja. Na naših dogodkih predstavljamo skoraj vse dejavnosti, ki jih izvajajo posamezna športno-izobraževalna društva. Tu je idealna priložnost za starše, da opazujejo svoje otroke, katere dejavnosti jih najbolj privlačijo. Spodbujamo aktivno preživljanje prostega časa v naravi in si želimo, da bi to možnost imeli prav vsi. Zato na vsaki prireditvi organiziramo tudi dobrodelno akcijo, ki je do danes že več kot 3500 otrokom iz socialno ogroženih družin in nadarjenim otrokom omogočila brezplačen obisk raznih obšolskih dejavnosti. Vsa društva in klubi, ki sodelujejo na prireditvi, imajo možnost brezplačne predstavitve, v zameno pa podarijo otrokom celoletni brezplačni obisk dejavnosti, ki jo ponujajo.