Zanimivosti

Je kaj hujšega kot to, da se avto pokvari prav na dopustu?

Oglasno sporočilo
1. 6. 2019, 11.51
Posodobljeno: 20. 6. 2019, 12.38
Deli članek:

Letos naj temu ne bo tako - spodaj preverite, na kaj morate biti posebej pozorni preden se odpravite na pot.

Spomladansko poletne vožnje so praviloma manj stresne od zimskih, a vseeno je treba vozilo pripraviti na drugačne, nove razmere. Brezhibno, zanesljivo vozilo pomeni tudi varno udeležbo v prometu in brezskrbno dopustovanje v vročih poletnih dneh. Nič ni namreč hujšega od tega, da vam avtomobilske nevšečnosti prekrižajo dopustniške načrte. 

Za kaj moramo poskrbeti, preden se odpravimo na dopust? 

Osnovno pripravo in pregled vozila lahko sicer naredijo vozniki sami, zahtevnejša opravila naj prepustijo zanesljivo skrbnim in strokovnim pooblaščenim serviserjem Citroën.

Ti lahko namreč poskrbijo za vse pomembne tehnične podrobnosti, med katere spadajo tudi: 

- menjava olja in filtra za olje, 
- pregled akumulatorja/sistema polnjenja akumulatorja, saj njegovo energijo troši tudi visoka zunanja temperatura,
- pregled ploščic in zavornih diskov ter zavorne tekočine, blažilnikov (amortizerjev), 
- diagnostični pregled računalnikov (elektronskih sistemov), 
- kontrola mehanske obrabe, varnosti in virtualno kontrolo ključnih sklopov vozila, podvozje.

*Po soglasju s stranko poskrbijo tudi za menjavo obrabljenih delov v skladu s priporočili iz servisne knjižice proizvajalca in za dolivanje vseh tekočin (razen goriva). 

Da bodo počitniška potepanja brezskrbna poleg obvezne sodi tudi dodatna oprema

Člani kluba MyCITROËN plus si lahko zagotovite nosilce za kolesa (strešne in za na kljuko) do konca avgusta kar 40 % ceneje

Čiščenje 

Temeljito očistite tako vozilo, kot tudi stekla, tesnila stekel in če še niste: tudi elemente podvozja (da sperete zimsko sol).

Brisalniki 

Življenjska doba brisalcev je odvisna od več dejavnikov. Brisalci imajo namreč zelo tanko in občutljivo gumico, ki mora biti zelo prožna in brez poškodb in mora svoje delo opravljati brezhibno, še posebej v deževnih razmerah. Roka brisalcev namreč opravi zelo veliko premikov in vsaka najmanjša napaka na gumici brisalca se že pozna pri kakovosti brisanja stekla. Metlice brisalcev je sicer priporočljivo zamenjati najmanj dvakrat na leto – pred zimo in po njej.

Napolnite tudi posodo s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla z ustrezno tekočino – letna mora učinkovito raztapljati ostanke mrčesa (ne razmazati, ampak očistiti). Preverite tudi, ali šobe morda niso zamašene. Svetujemo, da imate za prvo silo vsaj 1 liter tekočine vedno pri sebi, v prtljažniku – na poletnih potepanjih lahko porabimo več tekočine, večkrat čistimo stekla. 

Izdelek meseca Citroën za širši krog strank (tudi voznikov drugih vozil) servisni mreži Citroën prilagaja ponudbo nepogrešljivih izdelkov, ki so sezonsko zanimivi/uporabni in cenovno nadvse konkurenčni - t.i. Citroën Izdelek meseca. Do konca julija je zanesljivo skrbnim voznikom na voljo Tekočina za čiščenje vetrobranskih stekel za le 1,25 €.

Filtri 

Na pooblaščenih servisih Citroën si zagotovite pregled delovanja klimatske naprave, prezračevalnih filtrov in filtra zraka potniškega prostora ter količino hladilnega plina. In nenazadnje tudi razkuževanje (dezinfekcija) klimatske naprave. V sistemu klimatske naprave se namreč med delovanjem ustvarja kondenz, nastanejo fajn razmere za razvoj mikroorganizmov, kar neprijetno vpliva na počutje in zdravje potnikov v vozilu. V mreži Citroën ponujajo celovito storitev na to temo: pregled, dezinfekcija in polnjenje klime. 

Poskrbite za varnost

Talne obloge oz. tepihi morajo biti ustrezno nameščeni in pritrjeni. Tepih, ki »pleše«, se lahko kaj hitro zatakne ob pedala (npr. ob zavorno pedalo) in s tem ogroža vašo varnosti in varnost drugih udeležencev v prometu.

V kolikor so tepihi že dotrajani, obrabljeni – svetujemo, da kupite nove, takšne, ki so primerni za vaš model vozila. V Citroën mreži so na voljo tepihi »ukrojeni« prav za vaš model vozila Citroën. In do konca avgusta kar 40 % ceneje (za člane kluba MyCITROËN plus). 

Pnevmatike

Preverite pnevmatike – najpomembnejši stik vozila z cestiščem. Tlak v njih naj bo skladen s priporočeno vrednostjo (to piše na stebričku vrat voznika). Preverite obrabljenost pnevmatike – glej indikatorje na pnevmatiki ter starost pnevmatike.

Opremite se

Poleg samega vozila poskrbite tudi za obvezno opremo v vozilu: v vozilu morate vedno imeti varnostni trikotnik, prvo pomoč z veljavnim rokom in poln komplet žarnic.

Kot že omenjeno, naj bo v prtljažniku vedno tudi rezervna količina tekočine za vetrobransko steklo, pa tudi gasilni aparat, vlečna vrv, baterijska svetilka …