DOLGA TRADICIJA

Nevsakdanji čaji, ki jih ne smemo spregledati

Tea Dečman
18. 5. 2019, 12.02
Deli članek:

Uživanje zdravilnih čajev je že prastara navada, zlasti pri samozdravljenju. A uspešnost domačega zdravljenja je v veliki meri odvisna prav od pravilno pripravljenih čajev in poparkov.

Dreamstime
Skodelico sveže pripravljenega čaja iz jetičnika pijemo dvakrat do trikrat dnevno.

Čaj iz črnega trna čisti telo, ugodno vpliva na prebavila in deluje kot blago odvajalo. Krepi želodec. Pospešuje tek, čisti kri in zdravi nečisto kožo. Dve čajni žlički zelišča prelijemo s skodelico vrele vode. Čaj osladimo z medom. Pijemo 2–3 skodelice na dan.

Kajenski poper je zelo močna začimba, ki učinkovito pomaga prečistiti sinusne votline in blaži druge simptome prehlada. Dodajte ščepec hrani, lahko pa tudi kar v čaj. 

Ožepek  za odpravljanje sluzi v dihalnih poteh

Pomaga pri boleznih dihalnih poti, pri zasluzenju črevesja. Zvišuje krvni tlak in odpravlja kronično utrujenost. Uničuje glivice in viruse (herpes simplex). Pomaga blažiti tesnobo. Uravnava mesečno perilo, če izostanek povzroča stres ali napetost. Dve prgišči ožepka prelijemo z litrom hladne vode, prekuhamo in pustimo stati petnajst minut. Čaj precedimo. Pijemo mlačnega, do tri skodelice na dan.

Jetičnik

Čaj zdravilnega jetičnika uporabljamo za lajšanje kašlja, ki spremlja obolenja dihal. Zdravilni jetičnik namreč mehča sluz pri zasluzenju dihalnih poti. Jetičnikov čaj se uporablja tudi pri težavah s sečnim mehurjem, saj naj bi pospeševal izločanje urina. Eno in pol čajne žličke zdravilnega čaja prelijemo s skodelico vrele vode (150 ml), dobro premešamo, pustimo pokrito stati 10 minut in nato precedimo. Skodelico sveže pripravljenega čaja pijemo dvakrat do trikrat dnevno.

Kolmež proti pomladnim alergijam

Med nosečnostjo in dojenjem se pripravkom iz ožepka (in tudi rmana) izogibajte. Prav tako ožepek ni primeren za ljudi z visokim krvnim tlakom in otroke. 

Učinek kolmeža je topel in sušilen, kolmež je koristen pri prehladu in vlažnem kašlju, pomaga pa tudi pri tegobah, ki jih povzročajo pomladne alergije. V ta namen si skuhamo čaj iz njegovih korenin, ki ga pijemo po šest požirkov na dan, pred jedjo in po njej. Kadar nas mučijo alergije, je priporočljivo, da kolmežev čaj pijemo izmenoma s čajem ognjiča, rmana in slezenovca.

Krepčilni čaj iz rmana

Rman raste na sončnih suhih tleh in zraste do petdeset centimetrov visoko. Rman poživlja krvni obtok in pomaga pri prebavnih težavah. Je tudi odličen antiseptik in ureja menstrualni cikel. Deset ščepov listov in cvetov skuhamo v pol litra vode. Čaj precedimo in pijemo 2–3 skodelice na dan.