Navalili so

Ministrstvo so starši zasuli z vlogami za opustitev cepljenja

P.K.
18. 5. 2019, 13.00
Deli članek:

V lanskem letu se je število predlogov za opustitev cepljenja glede na prejšnja leta skoraj potrojilo. Kaj so opravičljivi razlogi za to, da otroka ne cepimo?

dreamstime
Če se izogibate cepljenju svojega potomca, vam grozijo globe, ki jih izreče zdravstveni inšpektor.

Dejstvo je, da se povečuje dvom o učinkovitosti in varnosti cepiv. Oklevanje pri cepljenju in njegovo zavračanje, tako ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ni nov pojav, a se mu več pozornosti namenja šele zadnja leta.
Da je tako tudi v Sloveniji, potrjuje dejstvo, da vse več staršev odklanja cepljenje svojih otrok, saj jih skrbi varnost in učinkovitost cepiv.

Ob tem zdravstvena stroka, ki se vse bolj zaveda problema (ne)cepljenja v Sloveniji, starše, pri katerih imajo težave s cepljenjem, deli v dve večji skupini; na tiste, ki absolutno nasprotujejo cepljenju, in tiste, ki iz različnih razlogov dvomijo o cepljenju oziroma ga odlagajo. »Pri večini staršev iz obeh skupin je strah pred stranskimi učinki cepiv večji kot strah pred boleznimi in njihovimi hudimi posledicami,« ugotavlja NIJZ.

Zasuti so z vlogami

Vse več staršev se tako odloča, da bodo s svojo odločitvijo o tem, da otroka ne bodo cepili, »opravili« po uradni poti. To storijo tako, da na ministrstvo za zdravje posredujejo predlog o opustitvi cepljenja, ki ga nato predela posebna Komisija za cepljenje. »V zadnjih petih letih je število vlog močno naraščalo, in sicer leta 2014 jih je bilo 348, leta 2015 – 388, leta 2016 – 594, leta 2017 – 1214, lani pa 1071,« so nam sporočili s pristojnega ministrstva.

Koliko vlogam ugodijo

Ob tem so pojasnili, da vloge v več kot 95 odstotkih posredujejo starši necepljenih otrok in le v manjšem deležu otrokov izbrani pediater. »Ocenjujemo, da je od obravnavanih vlog na Komisiji za cepljenje približno en odstotek takih, kjer se obvezno cepljenje opusti iz zdravstvenih razlogov, ki so določeni v Zakonu o nalezljivih boleznih.« To pomeni, da so lani od 1071 vlog le desetim izdali odločbo o opustitvi cepljenja.

Treba je namreč razumeti zakon, ki pravi, da je opustitev cepljenja možna le iz medicinskih razlogov, to so alergija na sestavine cepiva, resen nezaželen učinek cepiva po predhodnem odmerku istega cepiva oziroma bolezen ali zdravstveno stanje, ki sta nezdružljiva s cepljenjem. Če torej pediater, ki opravlja cepljenje, ugotovi, da obstajajo razlogi za opustitev cepljenja, poda predlog za opustitev cepljenja, ki pa mora biti strokovno utemeljen in obrazložen.

profimedia
Komisija za cepljenje je tista, ki proučuje predlog za opustitev cepljenja.

Kdo odloča o tem

»Popolna vloga se nato pošlje ministrstvu za zdravje, ki jo v strokovno presojo posreduje Komisiji za cepljenje. Ta mora pri ugotavljanju razlogov za opustitev cepljenja proučiti predlog. Če to oceni za potrebno, zahteva dodatno dokumentacijo oziroma dodatne zdravstvene preglede. Po opravljenem postopku komisija poda strokovno mnenje o tem, ali obstajajo ali ne obstajajo razlogi za opustitev cepljenja, in ga pošlje ministru, pristojnemu za zdravje. Na podlagi strokovnega mnenja komisije pa ministrstvo za zdravje izda odločbo v upravnem postopku o opustitvi oziroma neopustitvi cepljenja,« še pojasnjuje ministrstvo za zdravje.