Uporabno

Jajčnih lupin nikar ne mečite v smeti

Zoran Franc
13. 4. 2019, 21.03
Posodobljeno: 13. 4. 2019, 21.03
Deli članek:

Jajčne lupine so uporabne bolj, kot si verjetno mislite. Uporabite jih lahko v kuhinji, kopalnici in tudi na vrtu. Z naslednjimi praktičnimi nasveti bodo jajčne lupine postale vaš velik zaveznik, preverite.

Profimedia
Uporabne tako v kuhinji in na vrtu kot tudi v kopalnici.

Jajčna lupina se na kompostu izjemno hitro razgradi, naravnemu gnojilu pa doda kalcij in druge minerale. V kuhinji je uporabna za čiščenje, v kozmetiki pa jo lahko uporabite zoper draženje in srbečico.

V kuhinji

Vaze in steklenice je včasih težko popolnoma očistiti, a uporabite lahko naslednji trik. V steklenico ali vazo dajte jajčno lupino, malo detergenta za ročno umivanje posode in toplo vodo. Dobro premešajte in tako odstranite ter očistite tudi težko dostopne dele. Lupina lahko pomaga pri čiščenju loncev in ponev, ki jih je že načela rja. Uporabite jih tudi pri čiščenju odtokov v kuhinji, v kombinaciji s sodo bikarbono in kisom.

Na vrtu

Kot smo že omenili, so jajčne lupine zelo dobrodošle na kompostu, saj gnojilu dodajo pomembne minerale. Jajčne lupine lahko uporabite za naravno zaščito rastlin. Zdrobljeno lupino potresite okoli rož na vrtu ali okrasnih gredicah. Tako boste brez uporabe umetnih pesticidov pregnali polže in tudi druge nadležne zajedavce. Vzgajajte sadike v jajčnih lupinah. Lupine bodo čudovit okras, hkrati pa naravno gnojilo za rastline.

Za osebno nego

V jabolčnem kisu raztopljena jajčna lupina pripomore k lepši koži, preprečuje pa tudi draženje in srbečico. Če imate mastno kožo, si pripravite masko za obraz iz jajčnih lupin. Zdrobite jih v prah in pomešajte z beljakom. Nanesite na obraz in pustite delovati 15 minut. Maska bo zgladila kožo in napela kožo.

Prihajajoči prazniki

Bodite ustvarjalni in pustite domišljiji prosto pot. Izpihajte notranjost jajca ali ga trdo skuhajte. Votlo lupino okrasite, pobarvajte, polepite s servietami ali kako drugače okrasite. Koščke lupine lahko uporabite tudi kot mozaik.