V kulinariki in ljudski medicini

Muškatni orešček: nekoč zanj bili vojne, a danes pogosto pozabljen

Zoran Franc
13. 4. 2019, 14.00
Deli članek:

Muškatni orešček se v slovenski kuhinji le redko uporablja, čeprav ga poznamo skoraj vsi. S svojo močno aromo bo popestril okus jedi, izboljšal pa bo tudi vaše zdravje in počutje.

Dreamstime
Muškatni orešček

Muškatni orešček prihaja k nam z jugovzhoda Azije. Pri nas je načeloma poznan orešček, ki je seme drevesa muškatovca, sicer pa se za komercialno rabo uporablja tudi muškatni cvet. Okus je precej podoben, čeprav ima orešček precej toplejšo in pikantnejšo aromo, okus cveta pa je nekoliko subtilnejši.

Vir mineralov in zoper neprespane noči

Muškatni orešček, ki ga precej pogosteje najdemo na naših trgovinskih policah kot muškatni cvet, vsebuje precej pomembnih mineralov. Med njimi so kalij, kalcij, železo in tudi mangan. Kot zanimivost vam lahko povemo, da se boste z dodatkom muškatnega oreščka hitro pogreli, prav tako bo le ščepec tega čarobnega prahu poskrbel, da bo vaša nespečnost hitro potonila v globok spanec. Prav zares. Če vas torej muči nespečnost, si pred spanjem privoščite skodelico čaja, h kateremu ste dodali ščepec muškatnega oreščka. Lahko pa pomešate tudi nekaj naribanega prahu muškatnega oreščka s kokosovim oljem in mešanico vtrete v predel senc ter čela. Mazilo bo poskrbelo, da se boste hitreje pomirili in lažje zaspali.

Dreamstime
Če vas muči nespečnost, si privoščite čaj s ščepcem muškatnega oreščka.

Zdravilne lastnosti

Strokovnjaki so ugotovili, da spodbuja tudi izločanje želodčnih sokov, podpira delovanje jeter, krepi imunski sistem, pomaga pri revmi in hemoroidih, zavira bruhanje, krepi želodec in debelo črevo, dobro vpliva na nervoze, čisti kri, ščiti pred kariesom in še in še. Zato te majhne in trde oreščke pogosteje uporabite.

Odličen v juhah, omakah, sladicah …

Zaradi svoje izjemne arome, ki je po okusu sladkasta in osvežujoča hkrati, je muškatni orešček odličen skoraj povsod. Uporabimo ga pri pripravi bešamelne omake, krompirjevega pireja, špinače, jedi iz skute, testenin in polente. Nepogrešljiv je predvsem v kremnih zelenjavnih juhah, lahko ga dodate k jajčnim jedem, pa tudi s perutninskimi, divjačinskimi ter morskimi jedmi se dobro pomeša. Ne pozabite nanj pri pripravi sladic. Sploh pri kompotih, punčih in sadnih biskvitih.

Protibolečinsko sredstvo 

Nekaj kapljic eteričnega olja muškatnega oreščka pomešajte s poljubnim rastlinskim oljem in uporabite za masažo problematičnih predelov.

Dreamstime
Po naporni telesni vadbi mandljevemu olju dodajte nekaj kapljic eteričnega olja muščatnega oreščka in odpravite bolečine.

Recept: Spomladanska špinačna juha

Pripravite preprosto kremno juho iz mlade špinače, krompirja, čebule, limonine lupinice in smetane ter dodajte nekaj muškatnega oreščka.

Dreamstime
Nepogrešljiv je pri kremnih juhah, perutnini, divjačini, prilogah, sladicah in sadnih biskvitih spanec.