Zanimivosti

Z alkoholom lahko pospešite taljenje ledu

Zoran Franc
12. 4. 2019, 21.20
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 09.05
Deli članek:

Čiščenje zamrzovalnika bo od vas sicer zahtevalo kar nekaj časa, a opravilo lahko vendarle pospešite, bolj kot si mislite, z nekaj preprostimi triki.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Čiščenje zamrzovalnika zahteva od nas kar nekaj predpriprav in po navadi se nam pri tem mudi, da se zamrznjena hrana ne bi odtajala ali tako celo pokvarila. Nekateri modernejši zamrzovalniki že imajo funkcijo samodejnega odtajevanja, a če je vaš še nima, se boste čiščenja morali lotiti po daljši poti.

Vrela voda in čistilni alkohol

Zamrzovalnik najprej izključite iz elektrike oziroma nastavite gumb na »off« ali ničlo. Živila med jemanjem iz zamrzovalnika preglejte in preverite datume uporabnosti. Tako tudi ločite tista, ki jim bo rok uporabnosti kmalu potekel, in tista, ki jih lahko hranite še nekaj časa. Če imate starejši zamrzovalnik, na dno položite brisačo, ki bo vpila vodo od staljenega ledu, ter nanjo postavite leseno desko in posodo z vrelo vodo, da se bo led začel hitreje taliti. Pomagate si lahko tudi s krpo, pomočeno v alkohol, ki bo prav tako pospešila taljenje ledu. Lahko pa v pršilko nalijete nekaj čistilnega alkohola in ga popršite po ledenih zaplatah; te se bodo tako hitreje odtalile.

Police in košare

Če ima vaša zamrzovalna skrinja oziroma omara police in košare, jih pred čiščenjem snemite. Nato jih operite v mešanici tople vode, nekaj kisa, ki bo dezinficiral površino, in detergenta za ročno pomivanje posode. Pomembno je, da police in košare tudi dobro osušite, sicer bodo zaledenele v vodilih. Kar pa lahko poškoduje tako vodila kot police oziroma košare.

Ne pozabite na tesnila

Ta del zamrzovalnika po navadi pozabimo očistiti, čeprav bi mu morali nameniti posebno pozornost. Tesnila so namreč tista, ki zadržujejo želeno temperaturo in varujejo pred vdorom toplega zraka in bakterij. Zaradi »harmonikaste nabranosti« se v njih precej hitro nabere umazanija. Najprej jih pomijte z mešanico tople vode in detergenta, nato pa očistite in  dezinficirajte še z alkoholom. Na koncu jih premažite s tanko plastjo olja, da bodo tesnila ostala prožna.

Neprijeten vonj

Če je v vašem zamrzovalniku neprijeten vonj, vanj postavite kozarec z nekaj žlicami sode bikarbone ali vato, namočeno v kis.