Slovenija ima v njegovem srcu posebno mesto

Carrerasa na Slovenijo veže izjemno lepa zgodba. Gre namreč za svetovno znanega glasbenika, ki je že v otroških letih veljal za genija opernega petja, v svoji dolgoletni in uspešni karieri pa je imel priložnost sodelovanja s številnimi prestižnimi orkestri, skladatelji in opernimi hišami po vsem svetu. Na vrhuncu kariere ga je doletela temačna novica - zbolel je namreč za levkemijo in čeprav so mu zdravniki napovedovali le desetinko možnosti za ozdravitev, mu je naposled le uspelo, in sicer s pomočjo slovenskega zdravnika, dr. Cirila Rozmana, ki je Carrerasu praktično rešil življenje in mu omogočil, da se je znova vrnil na operne odre. 

Mr. Carreras with Prof. Ciril Rozman (born in Eslovenia)2
Promocijsko gradivo
Dr. prof. Ciril Rozman, slovenski zdravnik, ki je Joseju Carrerasu pomagal do ozdravitve, ko je ta zbolel za levkemijo.

Sam je nato v želji po dobrodelnosti in temu, da bi nekaj vrnil družbi, ustanovil fundacijo, v kateri se bori za zdravljenje levkemije in ozaveščanje o bolezni. Prav omenjena fundacija je Univerzitetnemu kliničnemu centru pred leti darovala pomembna sredstva, s katerimi je omogočila popolno prenovo hematološkega oddelka in poskrbela za višji nivo oskrbe bolnikov, marsikateremu pa celo rešila življenje. 

jose carreras teodor zepic 62
M24
Carrerasa so v UKC izjemno lepo sprejeli, sam pa je bil navdušen, da je lahko obiskal prostore hematološkega oddelka.

Za obsežno donacijo se mu je dan pred nastopom iz vsega srca zahvalil tudi predstojnik hematološkega oddelka, prof. dr. Samo Zver, ki ga je povabil na ogled omenjenega oddelka, kar je Carreras sprejel z velikim navdušenjem. Skupaj sta obiskala tudi Pediatrično kliniko in Carreras je znova dokazal, da je človek z velikim srcem in veliko začetnico ter velik dobrodelnež. 

jose carreras 119
M24
Carreras je obiskal tudi otroke v Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Prvi na odru Stožic, tokrat tudi zadnjič

Pred devetimi leti je bil Carreras prvi glasbenik, ki je nastopil v takrat novo zgrajeni dvorani Stožice, tokrat pa se je na največji oder v Sloveniji, vrnil še zadnjič v svoji karieri. Po devetih letih je v dvorani tako še vedno vladalo odlično vzdušje, saj je obiskovalce s svojim nastopom tako močno ganil, da ga kar niso želeli spustiti z odra, pričakale pa so ga tudi kar dvakratne stoječe ovacije in prelepo cvetje, za katerega so poskrbeli v Plečnikovi cvetličarni. Ganjeni pa niso bili le obiskovalci, temveč tudi sam Carreras, ki je na trenutke s solzami v očeh obstal na odru in z nasmeškom opazoval polno dvorano obiskovalcev, ki so se zbrali na njegovem poslovilnem nastopu. 

Jose Carreras - E24-15
Max Verderber
Polna dvorana Stožice je uživala v več kot dvournem poslovilnem spektaklu velikega glasbenika.

Obiskovalce je v dvournem nastopu, ki ga je spremljal krajši odmor, med katerim so se lahko osvežili z vrhunskim vinom, za katerega so poskrbeli pri Monterosso ali pa z osvežujočo Coca-Colo, navdušil z uspešnicami iz svoje celotne kariere, vse od Je Te Veux, Serenata Sincera, Amigos para Siempre in številnimi drugimi. 

DO3A1301-35
Max Verderber
Kot gostja je ob Carrerasu nastopila tudi vrhunska sopranistka Martina Zadro.

Njegov poslednji nastop sta počastila tudi najuspešnejši in najpopularnejši slovenski glasbenik Jan Plestenjak, ki je nastopil kot posebni gost, in sicer na povabilo samega Joséja Carrerasa, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija pa je ob tem dirigiral odlični Mitja Dragolič

Jose Carreras - E24-24
Max Verderber
Posebni gost večera, Jan Plestenjak je zapel svoji uspešnici Ona sanja o Ljubljani ter Barka iz perja.

Večer je povezovala simpatična voditeljica Tadeja Vaupotič, ki so jo za gala operni spektakel prelepo uredili v Salonu EnainEdina ter Studiu4

carreras, tadeja vaupotič
Max Verderber
Koncert je povezovala Tadeja Vaupotič, ki so jo uredili v salonu EnainEdina ter Studiu4.

Na odru se je Carrerasu pridružila tudi vrhunska sopranistka ter prvakinja SNG Opera in balet Ljubljana, Martina Zadro, ki je nastopila kot gostja.

Jose Carreras - E24-46
Max Verderber
Po dolgoletni in zavidljivi karieri, je Carreras umetnik z veliko začetnico, saj je na odru še vedno dal vse od sebe.

Ob spremljavi več kot 50-članskega Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki mu je dirigiral Miguel Ortega, so poskrbeli za neverjetno vzdušje in slovo, ki bo Slovencem ostalo v prelepem spominu. 

Več utrinkov z dogodka lahko preverite v FOTOGALERIJI >>>