Zanimivosti

Spoznajmo pisano lečo in prebudimo prebavo

Zoran Franc
16. 2. 2019, 15.30
Deli članek:

Spoznajte lečo, ki velja za enega najboljših rastlinskih virov beljakovin. Odlična je v enolončnicah, juhah, solatah, prilogah, omakah in tudi sladicah.

Dreamstime
Lečna juha

Leča se počasi vrača na naše krožnike. Če je do srednjega veka veljala za izjemno zaželeno in cenjeno živilo, jo je kmalu zatem zamenjal fižol, ki je zaradi lažje pridelave in manjše zahtevnosti postal »glavno« živilo. Leča potrebuje namreč precej toplo rastišče, zato so jo pri nas gojili le v Primorju. Uvrščamo jo v skupino metuljnic. Semena se sejejo spomladi, ko je zimskega obdobja konec. Razraste se v pol metra visoke grmičke, ki so znani po rožastih cvetovih. Ločimo štiri sorte, in sicer rdečo lečo, ki je najmehkejša, zeleno lečo, ki je najmanjša, rumeno lečo, ki velja za najtršo, in rjavo lečo, ki je najpogostejša.

Kaj najdemo v leči?

Poleg veliko rastlinskih beljakovin vsebuje tudi veliko mineralov, med katerimi so železo, kalij, magnezij in cink, vlaknin, vitaminov skupine B, ogljikove hidrate in nekaj maščob. Zaradi svoje sestave je leča zelo priporočljiva za vegetarijance, saj zadovolji vse potrebe po aminokislinah, ki jih sicer z drugo hrano težko pridobijo.

Zdravilna moč

Leča velja za nizkokalorično živilo, ki dolgo zagotavlja sitost. Primerna je tudi v času diet, saj vsebuje veliko sestavin, ki pospešijo presnovo in s tem izgubljanje odvečnih kilogramov. Ker vsebuje veliko cinka, jo mnogi uvrščajo med afrodiziake. Krepi tudi potenco in pospešuje nastajanje spolnih hormonov. Zaradi številnih vitaminov in mineralov je idealna pri krepitvi imunskega sistema, pomaga pa tudi pri zaščiti pred patogenimi bakterijami in virusi. Poleg tega znižuje krvni tlak, uravnava krvni sladkor in znižuje raven holesterola.  

Dreamstime
Obstajajo različne vrste leče.

Zelena leča s sladkim krompirjem

Sestavine: 2 žlici olja, 2 ščepca kumine, žlička in pol karija, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 sladka krompirja, 300 g zelene leče, 1,5 l jušne osnove, kisla smetana. Priprava: Lečo dobro speremo pod tekočo vodo. Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo sesekljamo, česen stremo. V loncu segrejemo olje in na njem na hitro prepražimo čebulo in začimbe. Dodamo pol žličke soli, da se čebula zmehča, nato dodamo česen in pražimo toliko, da zadiši. Dodamo še sladki krompir in lečo ter zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo, dokler se leča ne zmehča. Pripravljeno juho po okusu začinimo s poprom in soljo ter serviramo z žličko kisle smetane.

Lečne omake

Te so priljubljene predvsem v indijski kuhinji. Pripravite jih iz kuhane leče, koščkov paradižnika, kurkume, gorčičnih semen, karija in kokosovega mleka. Zraven ponudite kuhan riž.

Solata iz leče 

Izjemno nasitno in zdravo solato lahko pripravite iz leče, ki ji dodajte nekaj čebule, česna, paprike, sira feta ter začinite s soljo, poprom, kisom in oljem.