Zanimivosti

Ko materino mleko otroku ni več dovolj

Zoran Franc
16. 2. 2019, 08.49
Deli članek:

Mlečno-žitna kaša je eden prvih obrokov, ki jih spozna dojenček. Gre za nadomestek mlečnega obroka ali dopolnilo k prehrani. Na trgovinskih policah je veliko različnih izdelkov, med katerimi se pojavljajo precejšnje razlike.

Dreamstime
Ni vseeno, kakšno hrano ponudimo otroku. Zato pred nakupom preverite deklaracijo.

Pripravite sami

V malo vode skuhamo 20 gramov žitnih kosmičev ali zdroba, dodamo 200 mililitrov materinega mleka ali nadaljevalni mlečni pripravek in ustrezno ohladimo.

Danes se na trgovinskih policah pojavlja širok nabor mlečno-žitnih kaš in drugih izdelkov, ki so primerni za uporabo od 4., 6., 8. in 12. meseca dalje. Zato je izbira staršev, kakšen obrok bodo zagotovili otroku, še toliko težja. Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (Mipor) so podrobno pregledali 12 žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali so le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelkov z dodatki za prehrano dojenčkov ne priporočajo.

Izdelki ne smejo vsebovati sladkorja in konzervansov

Ocene so bile glede na sestavo precej različne. Ocenjevalci so oceno največkrat znižali zaradi dodanega sladkorja, nepotrebnih aditivov ali zavajajočih in nepopolnih navedb na izdelku. Evropsko združenje kliničnih dietetikov odsvetuje uživanje prostega sladkorja otrokom, mlajšim od dveh let. Določeni izdelki se oglašujejo tudi kot izdelki brez barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa oziroma umetnih arom, a naj opozorimo, da gre za zavajajoče podatke, saj ob doslednem upoštevanju zakonodaje slednjih ne sme vsebovati nobena žitna kaša, namenjena dojenčkom in majhnim otrokom. »Sedem od pregledanih izdelkov ni vsebovalo nobenih aditivov, pet pa jih je vsebovalo sicer dovoljene, vendar ne potrebne aditive,« pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Hranilnih tabel pogosto ni

0,32–0,50 evra se giblje cena mlečno-žitnih kašic na obrok. A na ZPS opozarjajo, da višja cena ne odraža nujno višje kakovosti izdelka.

Pri označbi so ocenjevali čitljivost, kontrast in različne navedbe. Na več kot polovici ocenjevanih izdelkov so bile informacije napisane s premajhnimi črkami, nekateri so imeli pomanjkljive navedbe (izpuščen delež ene glavne sestavine, kot sta zdrob oziroma mlečna formula) ... Ugotovili pa so tudi, da so med preverjenimi 12 izdelki le trije, ki imajo kljub zadostnemu prostoru na embalaži hranilno tabelo tudi v slovenščini.

Pozorno pri izbiri žit

Najprimernejša žita za prvo uvajanje so riž, polenta, pšenični zdrob, prosena in ovsena kaša. Z žiti, ki vsebujejo več prehranskih vlaknin, raje počakajte, saj večja vsebnost vlaknin vodi do tekočega blata in posledično večje verjetnosti za dehidracijo dojenčka.

Dreamstime
Uživanje prostega sladkorja se odsvetuje do otrokovega drugega leta starosti.

Dreamstime
Dokler je le mogoče, otroku ponudite materino mleko. Sicer pa izbirajte izdelke brez sladkorja in dodanih konzervansov.