Zanimivosti

Zima je pravi čas za uživanje v toplicah

Tea Dečman
18. 1. 2019, 21.30
Deli članek:

Kopanje, skakanje v vodo in namakanje v termalnih kopališčih je sproščujoče in zabavno, vendar morate paziti na higieno in zdravje.

Ddreamstime
Fotografija je simbolična.

Ker je v kopališčih voda izjemno topla, se tam naše telo pregreje, zato smo veliko bolj izpostavljeni nekaterim boleznim. Ponujamo vam nasvete, kako se lahko pred njimi zaščitite. Bazeni in termalna kopališča so območje, kjer mrgoli bakterij. Priporočamo, da imate s seboj kopalni plašč in natikače, ki jih obujete, preden vstopite v bazen in ko greste z bazena. Tako boste preprečili glivicam, da bi se naselile na vaše noge. Pred kopanjem se temeljito oprhajte z milom, da umazanija s telesa ne pride v bazen. Tudi pri vsakem nadaljnjem vstopu v bazen se je treba sprati in enako po opravljanju male ali velike potrebe. To, da ne smete požirati bazenske vode, pa najbrž že veste.

Vnetje ušes

Kopališča imajo po navadi notranje in zunanje bazene, kar je poleti odlično, pozimi pa malo manj. Ko zaplavamo v zunanji bazen, je telo na toplem, izpostavljena pa je naša glava, predvsem ušesa. Poskrbite, da vas ne doleti vnetje ušes. Najlažje se je temu izogniti tako, da ne dopustite, da bi voda prodrla v vaša ušesa. To storite preprosto: v uho si vstavite kosem vate. Ta bo zaščitila vaša ušesa in preprečila vnetje.

Vnetje mehurja

Tudi to je nadloga, ki vas lahko doleti na javnem kopališču. Poskrbite, da se, ko odidete z bazena, dobro obrišete. Ko kraj zapuščate, si zmeraj preoblecite mokre kopalke in se dodobra posušite. Ne smete pozabiti, da je vaše telo pregreto in ste tako vnetju veliko bolj izpostavljeni. Obvezno si do suhega posušite lase in počakajte, da se vaše telo dodobra ohladi. Ko odidete iz stavbe, ne pozabite na topla oblačila, ki vas bodo zaščitila pred mrazom. Na glavo pa si nataknite kapo.