NAKUP, KI SE OBRESTUJE!

Prava obutev je za varno vadbo nujna

T.D.
2. 1. 2019, 09.00
Deli članek:

Naložba v kakovostno obutev za treninge vas lahko obvaruje pred poškodbami stopal, prstov, kolen in gležnjev, vadbo pa naredi prijetnejšo in udobnejšo.

Dreamstime
Visoki pohodni čevlji so težji, a nogam nudijo boljšo oporo.

Vsa ortopedska združenja po svetu priporočajo, da si, če ste v nekem športu ali vadbi aktivni vsaj trikrat na teden, izberete temu ustrezno obutev, ki bo preprečila številne poškodbe: zvine, zlome, žulje, poškodbe pet ... Zato poiščite prave čevlje zase!

Pohodni čevlji

Izberite takšne z blažilniki tresljajev na peti in v osrednjem delu stopala, pod lokom. To vas bo obvarovalo tako pred bolečinami v petah kot pred vnetjem stopalnega loka. Na voljo imate nizke ali visoke pohodne čevlje. Nizki so primerni predvsem za hojo po suhih, nezahtevnih terenih, hoja v njih je prijetnejša, lahkotnejša in lagodnejša. Visoki pohodni čevlji pa so nekoliko težji in okornejši, vendar sta temu primerno boljši tudi opora in zaščita, predvsem v gležnju, ki je med hojo najbolj izpostavljen. Visoki čevlji so skoraj nujna oprema pri zahtevnejših terenih, v visokogorju, pri resnejšem pohodništvu ali gorništvu, kjer se srečujemo z melišči in mokrim skalovjem.

Čevlji za tenis ali badminton

Obutev mora biti vsekakor usklajena z anatomijo stopala in podlago, na kateri igrate. Pozorni bodite na to, da ima noga v čevlju dovolj prostora v predelu prstov in da ima čevelj čvrst oprijem. Ko ne blaži več tako kot na začetku, je treba copat zamenjati. Pomembna je tudi vrsta zunanjega podplata. Vzorec ribje kosti, ki oblikuje ozke, valovite črte, je najboljši za peščeno podlago, podplat z variabilnim, spremenljivim vzorcem pa ima boljši učinek na trdi podlagi.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Košarka

Je hiter šport z veliko gibanja in pogostimi skoki, ki se ob neprimerni obutvi lahko končajo tudi z zvinom gležnja. Najboljši čevlji za košarko se končajo visoko nad gležnjem, zato da so noge tesno objete s čevljem in dobro zaščitene pred poškodbami.