Zanimivosti

Ste pripravljeni na vijuganje po snegu?

Tea Dečman
16. 12. 2018, 16.00
Deli članek:

Kdor si želi užitkov polne smuke, ne sme »zaspati«, temveč je treba pripraviti telo na napore. Le tako bo vijuganje po belih bregovih varno in zabavno.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Fotografija je simbolična

Sestavili smo seznam najboljših vaj, ki vas bodo popeljale do prave kondicije, potrebne za zimske športe. Če je le mogoče, jih začnite izvajati šest tednov pred načrtovanimi počitnicami na snegu, saj približno toliko časa traja, da se poveča mišična masa in da se že obstoječe mišice utrdijo.

Sklece

So osnovna vaja za izboljšanje moči osrednjega dela telesa, kar pomaga pri stabilnosti in daje moč za smučanje ali deskanje. Cilj vaje je okrepiti trebušni in zgornji del telesa. Lezite na trebuh in položite roke na tla (komolci naj bodo pod višino ramen). Potegnite trebušne mišice navznoter in se dvignite, težo telesa prenesite na roke. Vdihnite, ko se dvigate, in izdihnite, ko se spuščate. Ko delate sklece, naj bo telo poravnano od glave do pet, hrbta ne upogibajte. Če so takšne sklece za vas prenaporne, nadaljujte tako, da ste naslonjeni na kolena.

Počepi

Postavite stopala v širino bokov, obrnjena naj bodo navzven. Iztegnite roke pred prsnim košem. Počepnite, kakor da bi hoteli sesti, dokler stegna niso vzporedno s tlemi. Kolena naj ne segajo prek linije nožnih prstov. Ko se dvigate, vdihnite. Naredite tri nize po 15 počepov s 30-sekundnim odmorom med dvema nizoma; vsaj štirikrat na teden.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Superman

Ob vsem upogibanju in raztezanju na smučeh bo vaš hrbet zelo obremenjen. Vaja superman je idealna za krepitev spodnjega dela hrbta. Lezite na trebuh z rokami, iztegnjenimi pred seboj. Narahlo dvignite levo roko in desno nogo, medtem naj bodo boki in rame trdno na tleh. Spustite nogo in roko v izhodišče ter dvignite drugi par: desno roko in levo nogo. Naredite 50 ponovitev (25 na vsako stran) vsaj štirikrat na teden.

Počepi 

Idealni so za stegna, zadnjico, kite v podkolenskem zgibu – vse tri mišične skupine boste potrebovali vsakič, ko boste zapeljali po strmini.

Zajčji poskoki

Na ravnem terenu narišite črto in jo nato preskakujete z obema nogama tesno skupaj. Poskoki naj bodo nizki in čim bližje črti, nikakor pa ne smete skočiti nanjo.