Gremo na počitnice

Za brezskrben dopust pripravite potovalni načrt

Zoran Franc/Novice Svet24
15. 7. 2018, 07.20
Deli članek:

Sodeč po statističnih podatkih, se z naslednjim tednom začenja največ dopustov, ti pa trajajo vse tja do konca prve polovice avgusta. Če ste tudi vi med temi dopustniki in se na pot odpravljate z avtom, poskrbite, da boste spočiti in pripravljeni na vožnjo.

Dreamstime
Poskrbite, da boste spočiti in pripravljeni na vožnjo.

Da potovanje ne bo zgolj nujno opravilo, temveč tudi prijetno pričakovanje in zabava, torej del poti do vašega sanjskega oddiha, je koristno, da se nanj dobro pripravite. Ne bo dovolj, da se pripravite le vi, to naj storijo vsi, ki bodo potovali z vami, sploh če bo pot trajala nekaj ur.

Preden se odpravite na pot, preverite brezhibnost vozila in dokumente.

PREDEN SEDEMO V AVTO

Še preden se vaš dopust začne, poskrbite za preventivo. Daljša pot bo od vas zahtevala nekaj več priprave, predvsem da se zmanjša nevarnost nesreč, če bi šlo kaj narobe. Svetujemo vam, da ne glede na to, da vaš avtomobil deluje brezhibno, opravite preventivni pregled. Če je avto nov in pravilno vzdrževan, se lahko pregleda lotite sami. Preverite količino olja, zavorno tekočino, količino sredstva za pranje vetrobranskega stekla, delovanje svetlobnih teles, akumulator, obrabljenost metlic brisalnikov, zavorne ploščice …

POLNEJŠE PNEVMATIKE

Žal je tako, da pnevmatike rade zatajijo, in kaj hitro se zgodi, da jih moramo med potjo zamenjati. Zato še preden se odpravite na pot, preverite, ali niso morda poškodovane, preverite pa tudi tlak in funkcionalnost rezervnega kolesa. Ne pozabite upoštevati, da bo avto na poti poln bremen, in tlak nekoliko povečajte – praviloma za 0,2 bara. Če se boste na pot odpravili s prikolico, preverite tudi stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles ter predvsem stanje same prikolice in njenih pnevmatik ter osi.

KAJ ČE GRESTE V KAMP?

Če ste se odločili letos dopust preživeti s prikolico v kampu, vam svetujemo nakup kartice CCI, mednarodnega združenja kampistov. S to si boste zagotovili številne popuste v kampih 18 evropskih držav, tudi pri nas. V knjižici, ki je za zdaj le delno prevedena v slovenščino, boste našli navodila in priporočila glede kampiranja pa tudi seznam kampov in ugodnosti ter popuste, ki jih ponuja kartica. S kartico boste pridobili tudi zavarovanje za škodo, povzročeno tretjim osebam.

Dreamstime
Preverite veljavnost potovalnih dokumentov.

ZLATA PRAVILA NA POTI SUPER 5

DOKUMENTI: Preden se odpravite na potovanje, vsem, ki potujejo z vami, zadajte nalogo, naj obvezno preverijo veljavnost dokumentov. Ne pozabite pa preveriti tudi dokumentov vašega vozila.

SPOČITI: Na pot se zmeraj odpravite spočiti in naspani. Takoj ko postanete utrujeni, se ustavite na počivališču. To bo koristilo vam kot vozniku pa tudi potnikom.

VODA: S seboj v potovalni kabini imejte dovolj sveže pijače, še najbolje vodo. Tako boste lažje prestali dolgo pot, če boste naleteli na daljše kolone, ki so v tem času pogoste. Ne pozabite na prigrizke.

PODROBNOSTI: Na pot se pripravite. Preverite plačilo cestnin, mostnin, trajektov. Kupite tudi nekaj deviz, s katerimi boste plačevali stroške na poti. Preverite podrobnosti: prometne predpise, čas, razdaljo.

PRVA POMOČ: Če se zgodi prometna nesreča, je zelo pomembno, da je vaša prva pomoč brezhibna. Preverite, ali ji je morda pretekel rok uporabe, saj jo je treba zamenjati vsakih pet let.