Nagon ubija

Ozdravimo svoje rane

Sonči Nered-Čebešek / Novice Svet24
14. 7. 2018, 17.01
Deli članek:

Imamo velik problem: kot človeška vrsta smo se naučili zadrževati vso svojo bolečino v sebi, namesto da bi jo spustili in ji dovolili oditi.

Dreamstime
Z vsakim korakom naprej smo bližje svojemu pravemu in žlahtnemu bistvu.

Instinkti, ki so nam nekoč pomagali preživeti, so danes prisotni v obliki, ki je pogubna – vodijo nas prek podzavestnih nagnjenj, kot so osredotočenost na boj, beg ali zaledenitev.

Lahko smo visoko duhovno razviti, a bomo vseeno imeli zdravstvene, čustvene ali psihične težave, ker je nekaj v naši podzavesti, kar se med seboj bori ter želi izriniti naše notranje zdravo bistvo. In smo spet pri nagonu preživetja.

Svetovalka za odnose Melita Kuhar pa pravi, da z delom na svojih lastnih nezavednih vzorcih in prepričanjih lahko spremenimo marsikaj v sebi ter to nadomestimo z vsebinami, ki nas vodijo naprej.

Melita Kuhar: »Ne morete drugih ljudi prisiliti, da se spremenijo. Lahko se spremenite in osebnostno rastete zgolj vi sami. Seveda, ko prevzamete odgovornost za svoje odločitve.«

Naniza nam tri korake, ki nam čustvene bolečine pomagajo ozdraviti.

PREVZEMITE ODGOVORNOST

Kakršenkoli problem je, je pač vaš. Lahko si seveda mislite, da je nekdo drug kriv za nekaj, kar se vam je zgodilo, a tisto, kar vas muči, je zgolj vaše. Soočite se s tem, prilastite si problem. Pomembno je vedeti, da ko prevzamete odgovornost, se ne zgodi več, da krivite druge, ter tako od problema ne bežite. Tako ozavestite, da ste le vi odgovorni za svojo lastno notranjo spremembo. Ko dovolj boli, smo motivirani, da nekaj spremenimo, gremo v akcijo in povzročimo, da bolečina izgine.

POIŠČITE VZROK

Mnogi ne zmorejo prevzeti odgovornosti za svoje težave. Tisti, ki to storijo, pa so na dobri poti, da jih razrešijo in gredo lažje naprej v Življenje. To so pogumni ljudje, saj so se upali soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, ki ovirajo napredek. Premagali so svoje bojazni.

Kako pa poiščemo vzrok težave? Predstavljajte si drevo: zaznajte težavo, problem, ki se nahaja v najvišjih vejah – v vaši glavi. Saj vemo, naše misli, prepričanja, ideje so v glavi. Deblo predstavlja naše srce, torej čustva. Korenine so naša notranjost, torej naša globoka občutenja travm, stresa, strahu in drugih težkih občutkov. Vzrok težav je vaš odziv na točno te najgloblje občutke bolečine, to je preživetveni instinkt.

Nato se vprašajte: »Kako se počutim ob misli na to težavo?« Tako se še naprej sprašujte, dokler ne pridete do svojih najglobljih občutij. In se povprašajte, kaj si želite narediti, da bi se zgodila sprememba.

POZDRAVITE VZROK

To je najpreprostejši korak, če ste se prebili skozi prva dva. Vzrok problema je podzavestna blokada oziroma blokada med varnostjo/preživetjem in instinktom, ki je lahko boj, beg ali zamrznitev.

Če je narava problema v podzavestnem področju, ga preprosto odpravimo tako, da ga naredimo zavestnega. Blokada je kot senca, ki zatemni naše bistvo in zavedanje. Če odmaknemo senco, na problem posveti svetloba in tako ozavestimo težavo, ki v veliki meri izgubi svojo moč nad našimi odzivi. To je dejanje čuječnosti, tukaj in zdaj oziroma točno v sedanjem trenutku. Zavedamo se sebe in svojih občutenj.

»Ne pustimo strahu, da nas paralizira in ne pusti naprej. Zavestno se trudimo delati na sebi, tako jaz, kot enako predlagam tudi vam,« zaključi Melita Kuhar.