Pripravljeni na vse

Kaj vzeti s seboj na vroče in divje poletne avanture

Zoran Franc / Novice Svet24
23. 6. 2018, 17.00
Deli članek:

Sonči in vroči dnevi so kljub nekoliko klavrnemu predpoletnemu vremenu pred vrati. Načrti za izlete, kratka potepanja, kopanja v jezerih, rekah, morjih … Naj idej ne zmanjka, a bodite pripravljeni!

Dreamstime
Citronela, limonska trava in bazilika bodo v pomoč pri odganjanju komarjev.

HLADNI OBKLADKI

Med aktivnim raziskovanjem hitro pride do kakšnega zvina ali natega mišice, zato kadar se nesreča zgodi, prenehajte z aktivnostjo, na poškodovani predel pa takoj položite obkladek. Hlajenje omili bolečino, oteklino in notranje krvavitve.

OBLIŽI

Obvezna oprema povsod na poti. Sploh če z vami potujejo otroci. Obliži bodo v veliko pomoč, če vas ožulijo čevlji, pomagali naj bi tudi pri preprečevanju slabosti, tako da z njimi prelepite popek, ter pri odrgninah in praskah.

STERILNE GAZE

Te nam bodo v veliko pomoč ob večjih nesrečah, saj je z njimi smiselno najprej oskrbeti rano. Sicer jih uporabite tudi za fizično čiščenje vode, a uporabite še tablete za prečiščevanje vode, ki lahko v veliki meri omejijo nevarnost prebavnih težav.

Smiselno je, da s seboj na pot, kamorkoli se že odpravljate, vzamete tudi nekaj pripomočkov, ki bodo rešili neprijetne situacije, ki se lahko pojavijo ob aktivnem sproščanju in raziskovanju.

Gel aloe vere

Sončne opekline pa tudi druge poškodbe kože bo ublažil gel aloe vere, ki ima izjemno vlažilno moč in pospešuje celjenje ter regeneracijo. Obenem hladi in zaradi encima tirozinaza, ki razgrajuje tirozin, preprečuje nastanek starostnih peg. Poveča tudi količino topnega kolagena v koži, kar lahko upočasni nastanek gub in staranje kože. Obstaja torej kar nekaj razlogov, da se opremite z omenjenim gelom. Poleti ga lahko shranjujete v hladilniku, saj bo hladilni učinek tako še močnejši.

Ingverjev napitek proti slabosti

Če je vam ali vašim otrokom med vožnjo pogosto slabo, se oskrbite z ingverjem, ki mu pripisujejo številne koristi, preprečevanje slabosti pa je le ena izmed njih. Uživate ga lahko na različne načine. Iz ingverjeve korenine, ki jo dobite v vsaki bolje založeni trgovini, si pripravite čaj ali pa se odpravite v lekarno, kjer so na voljo različni izdelki iz ingverja. Otrokom so posebej privlačni ingverjevi bomboni in lizike, poleg njih pa lahko dobite tudi vnaprej pripravljen ingverjev napitek. Ne glede na to, po katerem ingverjevem izdelku boste posegli, je zelo pomembno vedeti, da je sicer učinkovit pri preprečevanju slabosti, ne more pa ublažiti že obstoječe slabosti.

Zaščita pred komarji

Repelent ali kakšen domač pripravek, ki odganja komarje, je v tem času nepogrešljiv. Če se kateremu brenčaču vendarle uspe prikrasti v našo bližino, pa je na zalogi dobro imeti tudi izdelke, ki pomagajo po pikih komarjev. Pri tem raje preizkusite naravne izdelke, ki jih je danes na policah že res veliko. Naravni vonji, ki najbolje odganjajo komarje, so limonska trava, citronela, bazilika in geranija pa tudi sivka.