POTOVANJE S PSOM

Gre lahko na dopust tudi moj kosmatinec?

Zoran Franc/Novice Svet24
16. 6. 2018, 18.20
Deli članek:

je lahko čudovita izkušnja ali pa precej zapleteno dejanje, ki lahko vaš dopust spremeni v pravo nočno moro. Preverite postopke in zahteve, ki jih morate izpolniti za nemoteno prečkanje meja.

Dreamstime
Če boste na dopustu kupili psa, bo lahko vstopil v Slovenijo le, če bo starejši od treh mesecev in bo cepljen proti steklini. To velja za premike živali iz držav EU kot tudi iz tretjih držav.

Zakaj ne bi s seboj, tja, nekam na lepše, vzeli tudi svojega hišnega ljubljenčka? Večina hotelov in apartmajev je prijazna do živali, z nastanitvijo, ki je bila nekoč pereč problem, ne bo več težav. Smiselno je preveriti plaže, jezera in reke, ki (ne)dovoljujejo plavanje psov. Nikar pa ne pozabite izpolniti tudi številne zdravstvene pogoje in z njimi povezane administrativne zahteve.

Dreamstime
Za necepljene mladiče mora veterinar za prehod meje urediti veterinarsko spričevalo, v katerem z ustreznimi pregledi zagotavlja, da žival ni bla v stiku z divjimi živalmi.

6 mesecev pred potovanjem načrtujte cepljenje svojega ljubljenčka.

Zdravstveni pregledi

Preden se odpravite na potovanje, zmeraj preverite cepilno knjižico, saj potovanje v določene države zahteva opravljena določena cepljenja ali laboratorijske preiskave. Nekatere postopke za pridobitev dovoljenj boste morali začeti že pol leta pred načrtovano potjo, zato vam svetujemo, da o potovanju hišnega ljubljenčka razmišljate dovolj zgodaj.

Dreamstime
Svojemu ljubljenčku lahko po treh mesecih uredite tudi potni list.

Potni list

Da boste sploh lahko prečkali mejo, potrebujete potni list. Gre za dokument vaše živali, ki dokazuje istovetnost in lastništvo vašega psa. Prav tako so v potnem listu navedena vsa cepljenja in opravljene preiskave, ki govorijo o zdravstvenem stanju vašega ljubljenčka. Na carini vam bodo hišnega ljubljenčka preverili s čitalcem mikročipov, ki bo pokazal številko mikročipa, ki ga ima vaš pes. Številka mora biti enaka tisti, ki je navedena v potnem listu, ki spremlja vašega ljubljenčka. Evropski potni list za hišne živali je veljaven dokument za prehod meja vseh držav članic, ki so v Evropski uniji, velja pa tudi za nekatere tretje države, a pred potovanjem preverite, če zgolj potni list zadostuje. V večini primerov boste tam za hišne ljubljenčke potrebovali veterinarsko spričevalo. Več o izdaji spričevala in postopkih preverite na spletni strani Vursa (www.vurs.gov.si) ali pa pokličite na glavni urad Vursa, ki je dosegljiv na telefonski številki 01 300 13 00.

Dreamstime
Preverite cepljena, ki morajo biti obvezna, za vstop v določeno državo.