BREZ TEŽAV

Naravni dezodorant za prihajajoče poletje

Zoran Franc / Novice Svet24
26. 5. 2018, 19.47
Deli članek:

Pripravite si svoj dezodorant in poskrbite za zaščito pred neprijetnim vonjem za ves dan. Preprečili boste alergije in druga kožna vnetja, ob tem pa poskrbeli, da bodo tudi madeži na tkaninah izginili.

Dreamstime
Trgovinski dezodoranti vsebujejo kemikalije, ki ogrožajo naše zdravje.

Strokovnjaki menijo, da pri zmernem potenju uporaba dezodoranta zadošča že dvakrat tedensko. Kot posebnost izpostavljajo vroče mesece, kjer naj bo uporaba omejena zgolj na enkrat dnevno.

Naravna kozmetika, ki jo lahko naredite sami, je veliko varnejši, kakovostnejši in cenejši izbor od tiste, ki jo prodajajo v trgovinah. Razlika je predvsem v sestavinah. Dezodoranti, kupljeni v trgovinah, navadno vsebujejo formaldehide, potencialno alergene dišave, aluminijeve soli, parafinske oziroma silikonske snovi, ki ne koži ne zdravju niso preveč prijazni. Že res, da naj bi preprečevali neprijeten vonj tudi do 72 ur, kar v praksi ne drži, a na dolgi rok škodujejo našemu zdravju, saj vsebujejo tudi hormonske motilce. Prepogosta uporaba naj bi na dolgi rok povzročala tudi rakasta obolenja. Pri pripravi domačih dezodorantov boste sestavine poznali, presenečeni pa boste tudi nad njihovim učinkovanjem. Po pripravi domači dezodorant shranite na hladno in temno mesto, kjer bo obstojen tudi do enega leta.

RECEPT

Če imate madeže na belih majicah, jih odstranite s pomočjo soli, limone ali sode bikarbone, ki jih zmešate v litru vroče vode. Popršite po madežih in dobro zdrgnite ter operite po navodilih proizvajalca.

Sestavine: 2 žlici kokosovega ali kakavovega masla, 3 žlice sode bikarbone, 2 žlici karitejevega (shea) masla, 1 žlico čebeljega voska, 2 žlici jedilnega škroba, 20 kapljic eteričnega olja čajevca. Karitejevo maslo regenerira kožo, škrob preprečuje pretirano potenje, eterično olje čajevca ima antibakterijsko in protiglivično delovanje. Eterično olje čajevca lahko zamenjate z oljem sivke, rožmarina ali limone. Priprava: V kozico vsujte karitejevo maslo, ki ga lahko zamenjate tudi s kokosovim maslom, in čebelji vosek. Postavite nad posodo z vročo vodo in pustite, da se počasi raztaplja. Ko se popolnoma raztopi, kozico odstavite ter zmesi dodajte sodo bikarbono in škrob. Dobro premešajte, nato mešanici dodajte še eterično olje. Še toplo zmes vlijte v kalupe. Pustite, da se dobro ohladi.