Zanimivosti

The Terror: pošast ali živo bitje?

nn
15. 5. 2018, 08.40
Posodobljeno: 15. 5. 2018, 08.41
Deli članek:

Prva sezona ene najnovejših serij na kanalu AMC je v polnem zamahu in spremljanje kraljeve mornarice na njihovem iskanju prehoda preko Arktike ni prav lahko.

Vznemirljivo popotovanje po ledenem severu posadko ves čas sooča s številnimi izzivi in nepredvidljivimi situacijami. Sam boj za preživetje. In kot da ledeni mraz ni dovolj, mornarica trepeta tudi pred pošastjo.

Pošast ali živo bitje?

V 5. epizodi smo na malih ekranih lahko zagledali veliko pošast. Tuunbaq je strah in groza mornarice, za ustvarjalce pa je bila pravzaprav prava poslastica. Začelo se je z ilustracijo – nastala je izpod rok avtorja Nevilla Page-a, ki je poznan že po svojih stvaritvah v filmih Avatar, Cloverfield in Star Trek: Discovery. Nato so pošast v roke dobili VFX ekipa in animatorji, ki so bitje ustvarili po svoje, določili njegovo velikost, način hoje, občutenje bolečine ob spopadih.

Ustvarjalci so povedali, da so se animatorji dejansko začeli z bitjem identificirati in ga čutiti, zanje je bil bistveno več kot le fiktivna pošast, ki so jo ustvarili. Imeli so jo za živo bitje in šlo je celo tako daleč, da so animatorji trdili: »Oh, saj pošast ne bi naredila tega«. Po drugi strani pa so v prizorih, ko se je mornarica spopadala s pošastjo, z njo skorajda sočustvovali tudi nekateri gledalci.