Bakterije

Kdo živi z vami v vaši kuhinji?

Z.F./Novice Svet24
6. 2. 2018, 20.40
Deli članek:

V kuhinji je težko vzdrževati stalni red, enako kot v kopalnici. Kamorkoli se obrnemo, trčimo ob hrano, kuhinjske krpe, umazan pribor … Povsod pa leglo bakterij. Kje jih najpogosteje premalokrat očistimo?

Profimedia
Ob sprotnem čiščenju ne pozabite tudi na skrite predele.

Podobno kot v kopalnici moramo posebno pozornost nameniti tudi kuhinjskim krpam, ki jih uporabljamo večkrat dnevno, saj gredo iz roke v roko vseh članov gospodinjstva. Previdni bodite tudi pri čiščenju delovnih površin in desk za rezanje. Posebej takrat, ko se na njih pripravlja surovo meso. In še eno mesto v našem domu slovi po leglu bakterij. To je tipkovnica. S pravo organizacijo pa boste hitro in preprosto očistili dom. Najpomembnejše je, da vaš dom ne bo kraj izvora bolezni, temveč mesto dobrega počutja.

Profimedia
Čim pogosteje očistite pokrov in notranjost koša.

Koš za smeti

Če omenimo koš za smeti, omenimo raj za bakterije. Svetujemo vam, da pokrov koša čistite čim pogosteje. Najbolje bi bilo, da bi ga očistili vsak dan z razkužilom. Namesto dragih razkužil lahko uporabite kis, ki bo prav tako dobro odstranil vse nevarnosti. Ne pozabite tudi na redno čiščenje celotnega koša. Tega po vsakem praznjenju umite z vročo vodo in detergentom.

Spužvaste kuhinjske krpe

V povprečju živi v vsaki spužvasti krpi okoli štiri bilijone živih mikroorganizmov. Krpo zato po vsaki uporabi dobro operite z vročo vodo in detergentom. Ne bo pa škodilo, če jo boste nekajkrat tedensko oprali tudi v pomivalnem stroju, v katerem bosta visoka temperatura in nekoliko močnejša koncentracija detergenta pobili večino nevarnih bakterij.

Profimedia
V kuhinjski krpi se skrivajo ostanki hrane, zato je odlično mesto za rast bakterij in kosilo za žuželke.

Bombažne krpe

Raziskava, opravljena leta 2015 v Kansasu, je pokazala, da so kuhinjske krpe med najbolj umazanimi stvarmi v kuhinji. V njih so delčki hrane, različne tekočine in nečistoče, ki nastanejo med kuhanjem ali po njem. Vse to pa izjemno privlači ščurke, mravlje in druge žuželke. Kuhinjske krpe je zato treba čim pogosteje zamenjati. Obvezno jih operite na temperaturah, višjih od 60 stopinj Celzija.