Lucidno sanjanje

Triki za sanjavce

S.N.Č.
27. 11. 2017, 07.11
Deli članek:

Število zavestnih sanjavcev skokovito narašča. Obstaja pa tudi težava, ki je skupna vsem – ko se (končno) ozavestijo, se kmalu zatem zbudijo.

Dreamstime
Besede imajo v sanjanju velikansko moč, zato jih nadvse preudarno uporabljajte.

Kaj lahko naredimo takrat? Menda precej malo, največji strokovnjak za lucidno sanjanje in avtor Inkubatorja sanj Sašo Drobnič pa pravi, da se izplača vsaj poskusiti ponovno vstopiti v sanje.

Pravi, da nikoli ni prepozno, da se seznanimo s tehnikami in triki, ki nam pomagajo ostati v lucidnih sanjah.

VZROKI

Najprej nam je Drobnič razložil, zakaj do prehitrega zbujanja sploh pride – zaradi neizkušenosti. »Začetniki po navadi ne vedo, kaj lahko naredijo, da bi ostali lucidni, in da lahko ostanejo v sanjah že s tem, da ohranjajo pozornost na misli oziroma zavedanje: 'Sanjam'.«

Priznal je, da je tudi on doživljal kalvarije – od vseh zgrešenih znamenj, da sanja, do frustracij ob tem, ko se je iz zavestnih sanj zaradi nenadzorovanega navdušenja prebudil že po nekaj sekundah. »Stvari so se končno obrnile na bolje, ko sem začel raziskovati in prakticirati tehnike za stabiliziranje sanj. Te tehnike nam pomagajo okrepiti samozavedanje v sanjanju ter pripomorejo k povišanju pozornosti sanjanja in zavedanju, da nič ni 'resnično'. Njihov ključni cilj je okrepiti pozornost na um in telo v sanjanju,« je povedal. 

TRIKI

Da bi sanjavcem prihranil vsaj nekaj zgrešenih priložnosti, nam je Sašo Drobnič razkril najbolj učinkovite trike in tehnike za stabiliziranje sanj ter podaljšanje lucidnosti v sanjah.

Ostanite mirni

Najpomembneje je, da ostanete mirni. Čustveni izpadi in brezglavo dirjanje naokoli, ki ga spremlja kričanje v stilu »sanjam!«, nikogar ne ganejo. Fantomi v sanjah živijo svoje sanjsko življenje in jih vaš dosežek niti najmanj ne zanima, poleg tega tovrstni čustveni izpadi hitro razpršijo razpoložljivo energijo in vas surovo stresejo ven.

Z vrtenjem okoli svoje osi osredotočite svojo pozornost na sanjsko telo, s čimer okrepite zaznavo telesa in podaljšate lucidne sanje.

Podrgnite z dlanmi

Izkušnje številnih sanjavcev so pokazale, da kakršnakoli kinestetična aktivnost oziroma gibanje v sanjanju okrepi zavestni um.

Poglejte svoje roke

Iskanje rok je dober način, ki vam lahko pomaga pri ozaveščanju v sanjah. Če namreč razvijete navado, da čez dan gledate svoje roke in se ob tem vprašate, ali mogoče sanjate, se ta aktivnost prej ali slej prenese tudi v sanjanje.

Izvedite test resničnosti

Poleg tega, da le gledate roke, poskusite potisniti prst skozi dlan ali ga podaljšati. V resničnosti kaj takega seveda ni mogoče, v sanjanju pa se nadvse rado zgodi.

Zahtevajte jasnost

V sanjanju morate biti odločni, vaše želje in nameni morajo biti jasni. Jasnost zaznave lahko dosežete s preprostim mentalnim ali verbalnim ukazom: »Naj se mi zaznava okrepi!« Ni pomembno, kaj pravzaprav rečete. Bolj pomembno je, da ste pri tem odločni (veste, kaj zahtevate) in samozavestni (veste, da se bo vaše pričakovanje uresničilo).

Izvedite matematično operacijo

Ni treba, da se lotite kompleksnih matematičnih funkcij. Zadoščajo že osnovne operacije, denimo seštevanje. Cilj je aktivirati predele možganov, ki vam pomagajo graditi in ohranjati pozornost.

(snč, foto: Dreamstime)

***Templejt B11 Nalepka: Preverite, kako si lahko pomagate Siv okvir Zanimivo VRTENJE OKOLI OSI Z vrtenjem okoli svoje osi osredotočite svojo pozornost na sanjsko telo, s čimer okrepite zaznavo telesa in podaljšate lucidne sanje. Rdeč okvir PADEC Če ste izčrpali že vse možnosti, poskusite še skrajno možnost – pasti nazaj. S tem ustvarite intenzivno »fizično« zaznavo, ki močno okrepi zaznavo vašega sanjskega telesa. Poudarek Besede imajo v sanjanju velikansko moč, zato jih nadvse preudarno uporabljajte. Pri strani Roke in prsti imajo v zavestnih sanjah zelo pomembno vlogo. Fotka Sašo Drobnič svetuje: »Imejte pripravljen jasen cilj, kaj boste naredili, ko se boste zavedli. Tako boste lucidne sanje kar najbolje izkoristili.«***