KRVNI DELIKTI

Leto zaznamoval predvsem šokanten "facebook umor"

M.K.
27. 11. 2017, 07.20
Posodobljeno: 19. 12. 2017, 15.59
Deli članek:

V tokratnem letnem pregledu smo zajeli nekatere izmed tistih dogodkov iz črne kronike, ki so najbolj zaznamovali preteklo leto. V njem žal ni manjkalo krvavih obračunov, ki so šokirali javnost.

arhiv
O članku objavljenjem v Novicah Svet24 je poročal tudi hrvaški Jutarnji list.

Že v začetku leta se je zgodil najbolj odmeven umor tega leta. V nočnih urah sta dvajsetletni Aleš Olovec in devetindvajsetletni Martin Kovač v Žabjeku do smrti pretepla svojega 26-letnega prijatelja Andreja Cekuto.

"Facebook umor" Le najbolj viden primer krvnega delikta Umor v Žabjeku je v javnosti močno odmeval, ker je bil predvajan na facebooku in so ljudje lahko videli neposredni posnetek prenosa. Toda tudi nekateri drugi letošnji primeri umorov so bili skrajno okrutni. Igralca Tiča je morilec Cakić zabodel več kot desetkrat, morilec Stanič je pokončal in obglavil svojega očeta, podobno pa je storil Marko Abram, ki je pokončal mlajšega brata in babico, ju obglavil in glavi vrgel v peč.

Dogodek ne bi požel take odmevnosti, če brutalne usmrtitve prijatelja ne bi prenašala na facebooku, kjer je 23 minut dolg videoposnetek lahko videl vsakdo. Policisti in kriminalisti so takrat s pregledom posnetka in zbiranjem obvestil ugotovili lastnika profila in mesto dogajanja.

Policisti in reševalci pa so bili na kraju približno uro po prvem obvestilu. Ob prihodu na kraj so na travniku pri Podbočju, približno 150 metrov od dovozne poti, opazili ležečega mlajšega moškega. Ugotovili so, da je močno poškodovan in okrvavljen po vsem obrazu in glavi, reševalci pa so ga nato odpeljali v novomeško bolnišnico in od tam v UKC Ljubljana, kjer je dan pozneje podlegel hudim poškodbam. V bližini dogodka so zalotili morilca in ju tudi pridržali.

»Žalil je mojo mamo«

Prijatelji so usodnega dne skupaj popivali in se medtem verbalno sprli. Olovec je v svojem julijskem zagovoru izpostavil, da je Cekuta tri mesece žalil njegovo mamo. »Ni nehal, čeprav sem ga opozoril, da ga bom zaradi tega premikastil. Nisem mu imel namena vzeti življenja. Ni šlo za umor ali naklepen umor, ker sem ga na koncu dal na bok,« je trdil Olovec in poudaril, da so bili takrat vsi trije močno pijani, kar je bilo razvidno tudi s posnetka. Kot je dodal, se zaradi pijanosti ni zavedal, kaj je počel, niti tega, da je Cekuto tako močno poškodoval.

Dogovorjeni dvoboj

Med 97 in 100 odstotki se giblje preiskanost krvnih deliktov. S tem je slovenska policija med najuspešnejšimi v Evropi. Morilci imajo le malo možnosti, da jih policija ne bi odkrila. 

Olovec je še dejal, sta se nekaj ur pred tragičnim dogodkom s Cekuto pomerila na dogovorjenem dvoboju in da je bil zanj kriv umorjeni Kovač: »Andrej me je izzval, hotel je vedeti, kdo je močnejši. Rekel sem mu, da se nočem tepsti, a me je izzival toliko časa, dokler nisem privolil. Snemal naju je Martin z mojim telefonom, pobudo za snemanje pa je dal Andrej.« Nato so se odpravili v Kovačevo hišo in še nekaj časa pili ter igrali karte in se družili.

Kovač naj bi nato Cekuti dal denar za cigarete, ta pa naj bi se vrnil brez denarja in cigaret. »Ko se je vrnil, sva ga midva čakala na poti pred hišo,« je dogodek opisoval Olovec. Tudi Kovač je dejal, da je žrtev zmerjala Olovčevo mater: »Rekel sem jima, naj se umirita, a je Andrej (Cekuta) še naprej je*al mamo Alešu (Olovcu), ta pa je ponavljal, naj neha. Andrej tega ni razumel. Potem sta se stepla.«

Okrog 1600 nasilnih smrti se je pri nas zgodilo v zadnjih 25 letih. Neraziskanih je ostalo 26 primerov. Žrtve so bile v povprečju stare 39 let. Med vsemi žrtvami je bilo nekaj več kot 70 odstotkov moških.

Kovač je še omenil, da mu je Olovec v roke potisnil telefon in mu naročil, naj snema. Spomnil se je, da je Olovec Cekuto vrgel po tleh, ga boksal in metal z dvorišča proti travniku. Priznal je, da je tudi on žrtev nekajkrat brcnil v hrbet in glavo. Olovcu je dejal, naj pokličeta policijo in reševalce, ker je bila njuna žrtev nepremična, vendar je Olovec temu nasprotoval. Nato je poklical brata žrtve, ki pa se takrat ni javil na telefon. Med ogledom krutega posnetka na sojenju se je Kovač v nekem trenutku celo smejal.

Nizke intelektualne zmogljivosti

Strokovnjakinja klinične psihologije Sanja Sešok je na sojenju julija obema pripisala nizko intelektualno zmogljivost ter visoko stopnjo egocentričnosti, zaradi česar sta se tako dobro ujela in prijateljevala. Obema je pripisala tudi nizko čustvenost in odsotnost obžalovanja za slabo, narejeno drugim. Dodala je, da nista bila duševno nerazvita ali imela duševne motnje, zaradi česar se svojega dejanja ne bi zavedala, in izpostavila življenjske okoliščine, v katerih sta odraščala in ki jima, tako kot je to običajno pri tovrstnih zločincih, niso bile naklonjene.

Tožilka Mateja Roguljič je v zaključni besedi na septembrskem sojenju za vsakega zahtevala 25 let zapora za grozljiv umor v sostorilstvu ter po eno leto zapora za nedovoljeno snemanje. Olovec je dobil enotno kazen 21 let in 11 mesecev zapora, Kovač pa 20 let in 11 mesecev. Sodišče je obema obtožencema podaljšalo pripor do nastopa kazni, kazen pa še ni pravnomočna, saj sta odvetnika vložila pritožbi.

Velik dolžnik

Morilec Kovač državi dolguje 181.579 evrov Pred desetletjem je registriral podjetje za cvetličarsko dejavnost in ga nato razširil na prodajo avtomobilov. S podjetjem naj bi poslovali drugi, sprva pa naj bi mu posli cveteli tudi zato, ker so prek njega ponarejali listine in prali denar. Pri tem pa si je očitno nabral velikanski dolg, ki ga država zdaj od njega želi pridobiti s prodajo njegovih sedmih parcel, katerih vrednost je ocenjena na 14.700 evrov, kar je malo v primerjavi z njegovim dolgom.