Ekstravagantni ali preprosti

Adventni venčen naj bo lep okras vašega doma

Z.F.
26. 11. 2017, 14.02
Deli članek:

Popoln odmik od večne klasike.

Profimedia

VENČEK IZ VEJ

Izdelava tega adventnega venčka ne bo zahtevala veliko potrebščin in časa, kljub vsemu pa bo v vsakem ambientu uspel nase pritegniti kar nekaj pozornosti. Čar, ki ga prikličejo v snop zvezane veje, spominja na toplo domače ognjišče, ob katerem se je v mrzlih mesecih zbrala vsa družina. Za pripravo venčka potrebujete odpadle veje, ki naj bodo približno enake debeline (našli jih boste v bližnjem gozdu ali v parku), močno vrv iz jute, štiri nastavke za sveče in cvetličarsko gobo. Cvetličarsko gobo narežite na podolgovat kvadrat, debeline tri centimetre, in ga obdajte z vejami. Veje močno pritisnite drugo ob drugo, tako na gosto, da cvetličarske gobe ne bo videti. Nato na začetku in koncu zavežite z vrvjo in v sredino zataknite nastavke za sveče.

KOVINSKI VRTINEC

Kljub temnim in težkim kovinskim barvam, v obliki klasičnega okroglega venčka, bo ta konstrukcija v vaš dom vnesla prefinjen občutek za preprost, vendar minimalističen in izjemno izbran okus. Kovinsko konstrukcijo lahko uporabljate tudi kot namizni okras ob drugih priložnostih, napolnjeno s sadjem ali okrašeno z cvetjem. Nakup je možen v trgovinah s pohištvom ali v cvetličarnah. Pobrskajte še po kroglicah za okraševanje jelke, ki jih po barvi uskladite s prostorom. V svečnike vstavite nizke kozarce za aperitive ali sladice in tako oblikujte adventni venček v popolnoma drugačnem, a povsem vašem stilu. Nič ne bo narobe, če se bo med pisanimi kroglicami znašel tudi storž ali drugo naravno okrasje.

STEKLENI STOLPIČI

Ustvarite preprost steklen okras, ki bo navduševal s prosojnostjo, čistostjo in svetlobo, ki se bo dvigala na tankih visokih pecljih. Stekleni kozarci so že dolgo vpeti v svet dekorja in oblikovanja izvirnih aranžmajev. Za pripravo lahko izberete štiri povsem enake ali pa povsem različne kozarce. Poiščite primerno podlago ali krožnik, ki ga poljubno okrasite s posušenim poletnim cvetjem, ki bo v prostor vnašalo spomine na vroče poletje, ali pa krožnik okrasite s plodovi jeseni, med katerimi naj ne manjkajo orehi, lešniki, storži, cimetove palčke, nageljnove žbice, posušene pomaranče in drugo okrasje, ki bo prostor še prijetno odišavilo. Čez poveznite kozarce, na podstavke, ki štrlijo v zrak, pa z vročim lepilom prilepite sveče.

ZIMSKA PRAVLJICA

Preproste, tople, a zelo minimalistične in stilne podstavke boste našli v bližnjem gozdu ali morda celo v domači drvarnici. Brezova polena bodo delovala toplo, saj gre za delček narave v vašem domu. Med mrzlim zimskim sprehodom naberite še nekaj storžev, žira, kostanjevih bodic in drugo gozdno okrasje. Polena razvrstite po velikosti, velika zadaj, manjša spredaj. Lahko jih razvrstite celo v vrsto. Po potrebi jih nekoliko očistite in pobrusite. Ko ste jih razvrstili na podlago, okoli njih razporedite jesenske plodove in drugo okrasje. Sveče na polena pritrdite z vročim voskom in jih okrasite s pisanimi trakovi, ki naj bodo bolj pri dnu, da se med gorenjem ne bi vneli. Okoli sveč nasujte tudi nekaj dekorativnega snega.

TOPEL KOŽUH

Klasična oblika adventnega venčka bo navdušila z mehko, kožuhasto prevleko, ki se je bodo vsi želeli dotakniti. Ustvarili boste večno klasiko z mehkobo in toplino kožuha, ki naznanja mrzlo zimo, a toplo zaščito. Potrebujete model za adventni venček, navadno jih prodajajo narejene iz slame, lahko pa izberete tudi kovinskega, model iz cvetličarske gobe … Kožuhasto tkanino boste našli v vsaki bolje založeni trgovini z blagom, potrebujete še nekaj dekorativnega okrasja, smrekove veje in kroglice. Za ta venček nujno izberite svečnike s podstavkom, saj je zaradi kožuha izjemno vnetljiv, prav tako pa je vosek težko odstraniti s kožuha.  

MEDITERANSKI VENČEK

Zelen, kličoč pomlad ali ozirajoč se za dišečim in vročim poletjem. Drugačen, a preprost in vabljiv. Naj bo okras, ki naznanja prihod novega leta, novega rojstva, novih barv, ki se bodo rodile takoj, ko bo bela snežna odeja zapustila zemljo in bo težke sive oblake spet zamenjalo sonce. Za izdelavo tega venčka lahko uporabite vejice žajblja, lovorja, oljke, rožmarina in druge, predvsem zimzelene rastline. Pripravite podstavek, ki ga običajno uporabljate za pecivo ali sadje. V eni skodelici penasto umešajte pet jajčnih beljakov, v drugo natrosite sladkor. Vejice najprej pomočite v beljakov sneg, nato v sladkor, da se kristalčki lepo sprimejo. Odložite na pladenj in pustite, da se dobro osušijo. Sveče postavite na sredino, sladkorne vejice pa v krogu razporedite okoli sveč.