Ladja duhov

Je mogoče, da se je Titova ladja duhov in kanibalskih podgan spet pojavila? Nekaj se ujema

R.T.
20. 11. 2017, 09.06
Posodobljeno: 20. 11. 2017, 09.16
Deli članek:

Zgrajena je bila v ladjedelnici v Kraljevici, začasa Jugoslavije imenovani »Titovo Brodigradilište«.

Wikipedia
Vsa oprema na križarki je bila jugoslovanske proizvodnje, Rusi so prispevali zgolj navigacijske naprave in kuhinjsko opremo.

Nekoč je nad 4.000 ton težkim in 90 metrov dolgim plovilom plapolala sovjetska zastava.

Leta 2013 so jo opazili, kako pluje proti Veliki Britaniji oziroma Irski. Takrat so opozarjali, da mora biti ladja polna podgan, ki za preživetje jejo ena drugo.

V Kraljevici zgrajena ladja Lyubov Orlova, ki jo je poganjal dizelski motor, sestavljen v Uljaniku, je bila leta 2010 »izgubljena« v Atlantskem oceana. Zdaj se je, kot kaže, pojavila znova – na obali Kalifornije.

Vsa oprema na križarki je bila jugoslovanske proizvodnje, Rusi so prispevali zgolj navigacijske naprave in kuhinjsko opremo. Zakaj je bilo temu tako, niso nikoli pojasnili. Plovilo, ki je ime dobilo po ruski filmski igralki, je več kot tri desetletja kljubovalo arktičnim razmeram, ko je po hladnem severu in jugu prevažalo turiste.

Wikipedia
Arktika in Antarktika ji nista prišli do živega.

Zajem zaslonske slike
Razbitine, ki so dosegle kalifornijsko obalo.

Usodni dolgovi

Konec leta 2010 njena zgodba postane veliko bolj tragična. Lastniku so jo zaradi dolgov zaplenili v kanadskem pristanišču St. John. Tam je ostala dve leti, dokler je niso prodali kot staro železo. Ladjarska družba Neptune International Shipping bi jo morala prepeljati do Dominikanske republike, kjer bi jo razstavili in prodali. A le dan po tistem, ko so jo izvlekli iz luke, je naveza popustila. Posadka vlačilca se je trudila, da bi opuščeno križarko znova privezala, a brez uspeha. 1. februarja 2013 je kanadska vlada oznanila, da jo ima pod nadzorom plovilo Atlantic Hawk. A ko to skupaj s svojim tovorom doseglo mednarodne vode, je Lyubov Orlovo prepustilo svoji usodi. Kot so takrat sporočili iz kanadske vlade, je križarka predstavljala preveliko varnostno tveganje.

Nedolgo tega so se na obali Kalifornije pojavile razbitine neznanega plovila. Ekipa, ki za Science Channel ustvarja nov dokumentarec, špekulira, da gre ravno za Lyubov Orlovo. Dolžina je že prava, pravijo.