Zanimivosti

Savinjska dolina ponuja neverjetne možnosti za aktiven dopust

K.M.
13. 6. 2017, 08.00
Posodobljeno: 14. 11. 2017, 15.59
Deli članek:

Odkrijte lepote Savinjske doline.

Če iščete idejo za enodnevni izlet, ali pa novo lokacijo za počitnice. Potem je Savinjska dolina zagotovo ena izmed odličnih izbir. Številne zgodovinske posebnosti, resnične zgodbe, pa prelepa pokrajina in seveda okusni hrana in pijača. 

Naj vas pot popelje v knežje mesto Celje, katerega zgodovina sega vse do predrimskih in rimskih časov. V poznem srednjem veku pa je Celju v kratki dobi vladanja neizbrisen pečat vtisnila uspešna in ambiciozna rodbina Žovneških gospodov, kasnejših Celjskih grofov in knezov, ki je s spretno politiko posegla celo v vrhove tedanje evropske politike. Hčere so možili z evropskimi kralji in cesarji.

Mozaik iz rimskih časov. 

Celje je mesto doživetij! Odpira veličastno zakladnico zgodovinskih, kulturnih, turističnih, rekreacijskih in kulinaričnih bogastev. Je magnet, ki vas navdušuje s starodavnimi zgodbami, miti in legendami ter prevzame s sodobnim urbanim utripom. Popelje vas na izbrana mesta in v prostore, kjer so pustili pečat njegovi predniki in sodobniki ali pa v kraje, kjer je nagovor narave najbolj prostran – kjer si podajo roke mir, oddih in dogodivščine. Vredno pa je izpostaviti tudi številna kulturna, športna in kulinarična doživetja, ki jih to mesto ponuja. Ste recimo že obiskali po vsej Sloveniji poznano gostilno Stari pisker? Tako je, ime je dobila po starem celjskem zaporu ... Hrana pa je zagotovo bolj okusna! 

Kaj si morate v Celju obvezno ogledati? 

Obvezen je seveda ogled starega mestnega jedra, kjer se prepletata zgodovina in kultura. Poleg ostankov rimskega mesta lahko opazite tudi delo Jožeta Plečnika in pa začutite utrip zgodovinskih osebnosti, ki so dale pečat temu mestu. Ne pozabite se povzpeti na Celjski grad, ki leži triadni vzpetini ob jugovzhodnem robu Celja, kjer reka Savinja v okljuku zavije v laško povprečno dolino. Grad pa ponuja tudi možnost neverjetnega razgleda. 

Z najmlajšimi obiščite Muzej novejše zgodovine. V njem si lahko ogledate stalno razstavo življenja v Celju, ki ponuja odličen vpogled v zgodovino Slovenije. Najmlajši pa bodo uživali v ogledu Hermanovega brloga, oziroma otroškega muzeja. Gre muzej za otroke, ki svoje vsebine črpa tako iz preteklosti kot iz sedanjosti, iz prazničnosti in tudi iz vsakdanjosti. Zbira, hrani, raziskuje in razstavlja slovensko premično kulturno dediščino. Ima dve zbirki, ki sta povezani z otrokom in njegovim življenjem. Skozi muzej vodi otroke Herman Lisjak, maskota muzeja, ki je prisoten vsepovsod: v razstavnih prostorih, na depoju, v igralnici, v galeriji, gledališču in v slaščičarni, in še kje. Otroški muzej Hermanov brlog z raznovrstnimi oblikami in metodami dela, ki so prilagojene različnim stopnjam, pomaga otrokom pri spoznavanju in razumevanju sveta.

Drevesna hiša v Mestnem gozdu

Iz skromne drevesne opazovalnice, kar je bilo njeno izvorno poslanstvo, je prerasla v odprti, univerzalni prostor srečevanja, v katerem se lahko zgodi skoraj vse: od tega, da hiška skoraj čarobno deluje kot magnet in izgovor za individualen, družinski ali skupinski ter šolski obisk narave, do tega, da je postala pravi laboratorij za raziskovanje in prisluškovanje dreves, prostor različnih kreativnih delavnic, zunanjih in notranjih koncertov, pesniških večerov in razstav ... 

Obiščite tudi Žalec

Arhiv

Mesto že od konca 19. stoletja velja za središče slovenskega hmeljarstva, zato niti ni takšno presenečenje, da tudi turistična ponudba sloni predvsem na tem področju. Najbolj obiskana točka je zagotovo Fontana piva, kjer se ustavljajo tako številni Slovenci kot tudi mnogi tujci. Fontana piv je postavljena v mestni park, v središču mesta, ob tržnico. Osnova za arhitekturno zasnovo fontane je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih oz. dveh fontanah, eni pivski in drugi, vodni. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu. Fontana piva Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Na njej je proti plačilu moč okušati številna piva (naenkrat je 8 različnih pip), ponudbo pa stalno menjajo in prilagajajo. 

Arhiv

Poleg priljubljene fontane pa si lahko v Žalcu ogledate tudi številne druge kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti. Žalec pa ponuja tudi številne možnosti za preživljanje aktivnega dopusta.