Primerjava cen

Zaščitimo kožo pred nevarnimi UV-žarki

ud
13. 6. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sonce nas bo te dni močno grelo, in tudi če se ne bomo hladili ob morju ali bazenu, je uporaba sončne kreme obvezna. Kam ponjo, koliko stane in na podlagi česa izberemo pravi izdelek?

Profimedia
Krema vas mora ščititi tako pred UVA- kot UVB-sončnimi žarki.

Izdelek, ki ga boste kupili za zaščito pred soncem, naj bo vodoodporen in ima zaščitni faktor vsaj 30.

Naj vas tudi letos opomnimo, da lahko nezaščiteno izpostavljanje soncu v vročih mesecih pripelje celo do raka, zato se s tem res ne gre šaliti. Da boste lažje izbrali najboljšo sončno kremo zase, pa vam bodo pomagale naslednje informacije.

Cene sončnih krem

Cena kajpak ni vedno dober pokazatelj kakovosti izdelka in pri kremah za zaščito pred soncem to še kako drži. Dokaz za to so testi, ki so pred leti denimo odlično ocenili sončne kreme Cien blagovne znamke trgovin Lidl. Cene produktov Cien se gibljejo od 2,99 do 5,29 evra in ti se razlikujejo glede na zaščitni faktor, količino kreme v embalaži ter embalažo samo.

Profimedia
Po kopanju ali brisanju z brisačo se vedno znova namažite s kremo.

Koliko kreme nanesti? Pri nanosu sončne kreme na varčujte preveč. Kožo namažite s približno 35 ml izdelka za zaščito in zaščito obnavljajte na vsaki dve uri.

Tako boste denimo za 200 ml spreja za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 odšteli 5,29 evra, za 150 ml spreja za sončenje za otroke z zaščitnim faktorjem 50+ 3,99 evra, sprej za sončenje za otroke z zaščitnim faktorjem 50 (250 ml) stane 4,99 evra, prozorni sprej za sončenje z zaščitnim faktorjem 20 (250 ml) 3,99 evra, krema za sončenje za otroke z zaščitnim faktorjem 50 (100 ml) 2,99 evra ter mleko za sončenje z zaščitnim faktorjem 30 (250 ml) 3,99 evra. Občutno ugodnejše so kreme Vichyja, priznane znamke, ki pa se je na testih izkazala mnogo slabše. Sicer pa je vodoodporno, hipoalergeno in dermatološko testirano tudi mleko Garnier Ambre Solaire Light&Silky SPF 30, ki nudi zaščito ZF 30 pred UVA- in UVB-žarki. Za 200 mililitrov boste v Mercatorju odšteli 12,79 evra. Zaščitni sprej Nivea Sun Invisible SPF 30 ravno tako ustreza najpomembnejšim kriterijem in v Mercatorju stane (200 ml) 11,49 evra.

In če si želite popolnoma naravne zaščite pred soncem? Zakaj pa ne, na voljo jih je veliko, le da te pogosteje nudijo zaščito zgolj pred UVA-žarki ali pa vsebujejo nanodelce, kar nikakor ni zaželeno.

Mi smo med hitrim brskanjem po spletu našli ekološko sončno kremo Amon & Anis, ki ima vse, kar potrebujemo, in ničesar nepotrebnega. Je pa res, da je med primerjanimi izdelki najdražja, 100 ml stane kar 19 evrov. A se gotovo najde še kakšna primerna in morda cenejša. Zdaj ko veste, na kaj morate biti pozorni, bo izbira gotovo lažja.